Zimski sportovi

Najveće kontroverze Zimskih olimpijskih igara: Tamna strana medalje

Najveće kontroverze Zimskih olimpijskih igara: Tamna strana medalje
Foto: Flickr | Najveće kontroverze Zimskih olimpijskih igara: Tamna strana medalje

U Pekingu su počele 24. Zimske olimpijske igre, a istorija najveće planetarne manifestacije, osim sjajnih sportskih i životnih, bilježi i priče o skandalima i kontroverzama. Ovoga nisu bile lišene ni prethodne ZOI u Pjongčangu, a teško je zamisliti da će na to biti imune i ove u Kini. Evo i nekih Igara koje se i danas posebno ostale upamćene.

Grenobl, 1968:

Francuski skijaš Žan Klod Kili je na opštu radost domaće javnosti oko vrata okačio tri zlatna odličja (spust, slalom i veleslalom), ali ostao je gorak ukus jer je slalomsko zlato dobio za zelenim stolom. Njegov rival Austrijanac Karl Šranc je nakon trke uložio žalbu rekavši da mu je tokom vožnje neko zasmetao na stazi. I zaista, nakon pregledavanja snimka utvrđeno je da je na stazi bila osoba u crnom, pa mu je dopušteno da ponovi vožnju. To je i uradio i imao bolje vrijeme od Kilija. Ipak, veselje je bilo kratkog daha, novim pregledom je utvrđeno da je propustio jednu kapiju pa je zlato ipak pripalo Kiliju. 

Denver Tj. Inzbruk, 1976:

Takmičenje je trebalo da bude održano u Denveru, ali zbog prevelikog pritiska javnosti, koja je bila veoma zabrinuta da će Igre biti preskupe i loše uticati na prirodnu okolinu, Međunarodni olimpijski komitet je morao da hitno pronađe novog domaćina. Gradovi su redom odbijali MOK, koji je spasonosnu opciju pronašao u Inzbruku, koji je već imao spremnu infrastrukturu s obzirom na to da je 1964. bio domaćin Igara.

Lilehamer, 1994:

Mnogi se i danas pitaju da li je američka klizačica Tonja Harding znala i organizovala napad na svoju koleginicu i rivalku Nensi Kerigan. Sve se desilo uoči američkih kvalifikacija za Igre u Norveškoj, kada je Keriganovu, miljenicu nacije, na putu prema svlačionici napao nepoznati muškarac udarivši je palicom po koljenima. Na sreću, koljeno nije bilo slomljeno već otečeno. Oporavila se i uzela bronzu na ZOI, dok je Hardingova bila tek osma. Tonja je nakon incidenta bila i uhapšena i zajdno s mužem Džefom Gilojom optužena za napad, a nekoliko mjeseci kasnije se nagodila sa sudom i između ostalog dobila i doživotnu zabranu klizanja. Međutim, i dan-danas tvrdi da nije učestvovala niti znala za napad.

Nagano, 1998:

Prije 24 godine snoubord je postao član zimske olimijske porodice, što je otvorilo vrata mnogim zaljubljenicima u ovaj sport da se pokažu na najvećem takmičenju. Jedan od njih je bio i Kanađanin Ros Rebaljati, koji je ušao u istoriju kao prvi snouborder koji je oko vrata okačio zlato, ali je ubro uslijedila drama koja je ipak imala srećan kraj. Nakon pobjede su u njegovom organizmu pronašli tragove marihuane, zbog čega su ga diskvalifikovali i oduzeli mu medalju. Međutim, nekoliko dana kasnije mu je upućeno izvinjenje i vraćeno odličje jer marihuana tada nije bila na popisu zabranjenih supstanci. Ipak, ovaj događaj je donio promjenu pa marihuana više nije dopuštena. 

Solt Lejk Siti, 2002:

ZOI uz SAD nisu bile pošteno ni počele, a MOK je bio u opasnim problemima. Dio članova MOK-a je bio razriješen dužnosti nakon što je otkriveno da je kod izbora grada domaćina došlo do korupcije i nečasnog lobiranja. Optužbi za nečasne i nedozvoljene radnje kada je bio u pitanju izbor domaćina bilo je i ranije, ali ovog puta su optužbe dokazane i krivci su osjetili posljedice. Nakon toga, skandali su se redali kao na traci. Nekoliko osvajača medalja u skijaškom trčanju (Nijemac/Španac Johan Muheg, Ruskinje Larisa Lazutina i Olga Danilova) je diskvalifikovano zbog pronalaska nedopuštenih supstanci u krvi, a Alan Bakster se kući vratio ponosan jer je postao prvi Britanac s medaljom u alpskom skijanju. Ipak, pao je na doping testu, a iako pronađeni metamfetamin koji je unio kroz lijek za prehladu ne djeluje kao stimulans i nije bio na popisu zabranjenih supstanci, bronzu je morao da vrati i ona je uručena Austrijancu Benjaminu Rajhu. Ipak, to nije bilo sve. Ruski par Jelena Berežnaja i Anton Siharulidze osvojili su zlato u umjetničkom klizanju u paru iako su mnogi bili mišljenja da su Kanađani Džejmi Sejl i Dejvid Peletije zaslužili više od srebra. Tada je na scenu stupila sutkinja iz Francuske Mari Ren le Gunji, koja je rekla da je pod pritiskom Klizačke federacije Francuske Rusima dala bolje ocjene. Nepravda je ispravljena tako što je i kandaski par oko vrata dobio najsjajnija odličja.

Soči, 2014:

I prije početka Igara u Rusiji, za ove ZOI se vežu brojne kontroverze, a najviše povika je bilo po pitanju kršenja ljudskih prava i tada nedavno usvojenog  zakonskog akta koji diskriminira pripadnike LGBT zajednice. Da stvari za domaćina i MOK budu gore, pričalo se o pronevjerenih 18 miliona dolara, koji su, kako se navodi, umjesto za infrastrukturu, iskorišteni za mito, a dosta prašine je podiglo učešće Vanese Vanakorn, svjetski poznate violinistkinje kao Vanesa Mej. Utvrđeno je da je normu za OI dobila namještenim trkama u Sloveniji, ali pošto je u Rusiji bila ubjedljivo najsporija, sve se ubrzo smirilo. Ipak, skandal nad skandalima je uslijedio nakon optužbi da je Ruska antidoping agencija (RUSADA) nepouzdana i da je bilo masovne zamjene uzoraka ruskih sportista na doping testovima. Zbog sistemskog dopinga Rusiji je zabranjen nastup prije četiri godine, a samo ponekim sportistima iz ove zemlje dozvoljeno je učešće, ali bez svoje zastave i himne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije