Zimski sportovi

Raspored bh. olimpijaca na ZOI: Nikolajev prvi nastupa

Raspored bh. olimpijaca na ZOI: Nikolajev prvi nastupa
Foto: FOTO NN | Raspored bh. olimpijaca na ZOI: Nikolajev prvi nastupa

Mirza Nikolajev biće prvi bh. sportista koji će nastupiti u Pekingu. Najbolji bh. sankaš na borilište odnosno veliku stazu izlazi u subotu.

Njegova disciplina je na programu od 12 do 15 sati. Mladog Sarajliju dan kasnije očekuje završni nastup, nakon kojeg će saznati svoj prvi plasman na Olimpijskim igrama. Nikolajev je na posljednja dva treninga u konkurenciji 34 sankaša zauzeo 34. odnosno 29. mjesto. U njegovom timu bi bili zadovoljni da se na zvaničnom takmičenju plasira u top 30.

Inače, bh. ekspedicija je kompletirana u Pekingu nakon dolaska i preostalih pet sportista s trenerima. Kada su u pitanju ostali bh. olimpijci, u ponedjeljak na stazu izlazi mlada skijašica Esma Alić, koja će voziti veleslalom, dok će u utorak svoje prve nastupe u ski-trčanju imati Sanja Kusmuk i Strahinja Erić. U srijedu, 9. februara, Esma Alić će se takmičiti u slalomu, a 11. februara prvu disciplinu super G skija najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija. Istog dana Erić će učestvovati na trci 15 km (klasik).

Emir Lokmić će prvi nastup imati 13. februara, kada je na rasporedu veleslalom, dok će Muzaferija ponovo na stazu 15. februara, kada se vozi spust. Trku slaloma Emir Lokmić će voziti 16. februara, a dan kasnije Elvedina će nastup u Pekingu zaključiti u kombinaciji u koju vjerovatno polaže i najviše nade. Do kraja Igara još jedan nastup upisaće Strahinja Erić (19. februar), kao i Sanja Kusmuk, koja će 20. februara trčati na 30 km slobodno.

Počelo je takmičenje u umjetničkom klizanju, a reprezentacija SAD u vođstvu je poslije prvog dana ekipnog takmičenja. Tim SAD predvodio je Nejtan Čen, koji je sakupio 111,71 bod, a vođstvo poslije prvog dana učvrstili su i parovi Medison Habel i Zakari Donahju te Aleksa Nierim i Brendon Frejzer. Selekcija SAD na prvom mjestu ima dva boda više od Rusije i sedam više od Kine.

Kineski par Suj Vencin i Cun Han postavili su novi svjetski rekord po broju bodova u kratkom programu - 82,83 boda. Ekipno takmičenje nastavlja se u nedjelju kratkim programom, a u ponedjeljak je borba za medalje. Prvih pet reprezentacija iz kvalifikacija plasiraće se u finale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije