Zimski sportovi

Svečano otvorene ZOI u Pekingu

Svečano otvorene ZOI u Pekingu
Foto: Tanjug/AP | Svečano otvorene ZOI u Pekingu

​Uz stroge mjere bezbjednosti zbog korona virusa i prekrasnu kadrove i koreografije koje su nam pripremili domaćini, na stadionu "Ptičije gnijezdo" u Pekingu danas su otvorene 24. Zimske olimpijske igre.

Defileom sportista svih zemalja učesnica koje je uveličano paljenjem olimpijskog plamena zvanično su počele Igre u Pekingu.

Svijet je 2008. ostao zadivljen spektaklom koji je Kina priredila, a te Igre ocijenjene su kao najuspješnije Igre do tada održane. Isti reditelj koji je tada režirao ceremoniju otvaranja, angažovan je i ovog puta. Reditelj Žang Jimou, reditelj ovog događaja već je nekoliko puta naglasio da će ova ceremonija biti potpuno drugačija .

Olimpijski plamen je ove godine bio manji kako bi se stavio naglasak na zaštitu okoline, održivost i smanjenja emisije štetnih gasova što je jedna od poruka organizacije ovih Igara.

Osim toga Peking se upisao u anale kao prvi grad u istoriji olimpijskog pokreta koji je bio domaćin i ljetnjem i zimskom izdanju OI.

"Prije 14 godina smo upalili plamen u Pekingu na ljetnim igrama ispunivši naš stogodišnji san da budemo domaćini, prije sedam godina obećali smo svijetu radosno druženje na snijegu i ledu. Danas smo ovdje svjedoci da Peking postaje prvi domaćin i zimskih i ljetnih igara i toga da Kina piše novu istoriju olimpijskog pokreta", rekao je predsjednik organizacionog odbora igara Čai Ki.

Paljenju plamena prethodio je spektakularan vatromet i završna koreografija uz već tradicionalno izvođenje pjesme "Imagine". slavnog Džona Lenona. Šest sportista brani boje BiH a to su Mirza Nikolajev, Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić, Sanja Kusmuk i Strahinja Erić.

Na Igrama u Pekingu nastupiće 91 zemlja u 109 sportskih događaja, sedam sportova, 15 disciplina. Ljubitelje zimskih sportova čeka 16 uzbudljivih dana a takmičenja su raspoređena na tri lokacije: Peking, Jancin i Džangđakou.

Koristiće se brojna mjesta koja su bila u upotrebi i za Ljetne OI 2008. uključujući Nacionalni stadion (svečanosti otvaranja i zatvaranja), Nacionalni centar za vodene sportove (karling), Nacionalni stadion u zatvorenom prostoru (hokej), Glavni zatvoreni stadion (klizanj) i Wukesong Arena (hokej) a izgrađena su i nova borilišta i objekti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije