Zimski sportovi

ZOI: Istorijsko zlato za Novi Zeland, dobar dan za Ruse

ZOI: Istorijsko zlato za Novi Zeland, dobar dan za Ruse
Foto: Foto: Tanjug/AP | ZOI: Istorijsko zlato za Novi Zeland, dobar dan za Ruse

U Pekingu već uveliko traje borba za odličja na Zimskim olimpijskim igrama.

U nedjelju drugog takmičarskog dana u borbi za medalje je do istorijskog zlata stigao Novi Zeland. Za prvo zlato u istoriji ove zemlje na ZOI se pobrinula se snouborderka Zoi Sadovski-Sinot. Ona je slavila u disciplini sloupstajl.

Ona je već u Pjongčangu prije četiri godine ovojila jednu od dvije bronze za Novi Zeland, što su bile prve medalje još od Igara 1992. Sada je u disciplini u kojoj dominira na svjetskom nivou (osvajala svjetske titule 2019. i 2021.) napravila dva koraka više i popela se na najviši stepenik i donijela prvo zlato Novom Zelandu sa ZOI. Sadovski-Sinot je slavila rezultatom 92.88, a srebrnu medalju osvojila je Amerikanka Džulija Marino sa 87.68, dok je do bronze stigla takmičarka iz Australije Tes Koudi sa 84.15.

Prvo zlato Rusiji na Igrama je donio Aleksandar Bolšunov koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju u skijatlonu. Dominaciju Rusa potvrdio je njegov zemljak Denis Spicov, koji je osvojio srebro. Bolšunov je pobijedio u trci na 15+15 km u vremenu 1:16.09.8. Bolšunovu je ovo ukupno peta medalja na Zimskim olimpijskim igrama, pošto je na prethodnim u Pjongčangu osvojio čak četiri. Treće posljednje mjesto na pobjedničkom postolju zauzeo je finski takmičar Livo Niskanen sa čak dva minuta zaostatka.

Dan je obilježio i švedski klizač Nils van der Pul. On je slavio u brzom klizanju na 5.000 metara, zahvaljujući nevjerovatnoj vožnji u posljednja dva kruga u koja je ušao tek sa četvrtim prolazom. A onda je ubacio u brzinu više i stigao do prvog mjesta. Patrik Rest iz Nizozemske se zadovoljio srebrom, a ovo je inače prvi put još od Torina 2006. da Nizozemci nisu osvojili zlato u ovoj disciplini. Bronzanu medalja pripala je Norvežaninu Holgiru Engebratenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije