Velike ljubavi

Evropska komisija izdvaja 400 miliona evra za vakcine

BRISEL - Evropska komisija saopštila je da će izdvojiti 400 miliona evra za kupovinu vakcina protiv COVID-19, u okviru inicijative Svjetske zdravstvene organizacije.

Arsen Dedić i Gabi Novak: Antologija jedne ljubavi stvarane polako

Legendarni kantautor, pjesnik i šansonijer napustio je ovaj svijet u 78. godini, a iza sebe je ostavio sina Matiju Dedića i kćer Sandru Dedić-Slavica, ali i svoju najveću ljubav, suprugu Gabi Novak, koja se do zadnjeg trena nadala dobrim vijestima.

Kraljica koja je poludjela od ljubavi

Lik kraljice Ivane I od Kastilje decenijama je praćen brojnim pričama, legendama i tračevima koji su stvarali radoznalost i želju za otkrivanjem vela misterije o njenom privatnom životu, ludilu, posesivnoj ljubavi prema kralju Filipu Lijepom i bolesnoj ljubomori, a ponajmanje njom kao istorijskom ličnosti i kraljicom.

Greta Garbo i Mimi Polak: Raskol između karijere i ljubavi prema ženi

Greta Garbo je neizbrisiva ikona holivudskog zlatnog doba. U svojim najpoznatijim ulogama igrala je tragične i melanholične likove do savršenstva.

Velike ljubavi kroz istoriju: Ogist Roden i Kamil Klaudel

Prošla je 101 godina od Rodenove smrti, a njegova genijalnost je i danas predmet divljenja.

Jovan Skerlić i Klara: Ljubav sa "neuglednom i nimalo lijepom Švajcarkinjom"

Jovan Skerlić (18771914) bio je književnik i književni kritičar. Iako nije dugo živio, Skerlić je za nepune dvije decenije stvorio djela kojima je korjenito izmijenio našu književnu kritiku i istoriografiju.

Veliki zavodnik u zagrljaju tragičnih brakova

​Simo Matavulj je bio čovjek od knjige, nikada nije bio previše zainteresovan za školu, a kako nije imao čvrstu očevu ruku u djetinjstvu, svi iz familije su pokušavali da od njega naprave nešto. Čak su ga slali i u manastir na planini Velebit, gdje je njegov stric bio iguman manastira Krupa, međutim to mu je samo koristilo u kasnijem literarnom radu, vrlo brzo su uvidjeli da nije za mantiju. Konačno se pronašao u Učiteljskoj školi i u devetnaestoj godini postaje učitelj u Dalmaciji. Baš tu, u Zadru, sustigle su ga i prve ljubavi koje je opisao u djelu "Bilješke jednog pisca": "Ja sam zavolio dvije udavače u jedan mah, i obje najvatrenije, i kod svake nađoh odziva. Ne znam, dabome, koliko su njihovi 'odzivi' bili iskreni, ali da je svaka imala razloga vjerovati da je ne obmanjujem, tome je dokaz što je taj malko zapleteni roman dugo trajao. Ljubavni sastanci i prepiske učestaše; počeše cvjetati i stihovi."

Antonio Vivaldi i Ana Giro: Čudna figura u intimnom životu

Antonio Vivaldi, crvenokosi dječak odrastao u porodici oca muzičara, postao je jedan od najslavnijih kompozitora svog vremena i jednako nadaren violinista.

Konstantin Simonov i Valentina Serova: Čekaj me, i ja ću sigurno doći

"Čekaj me, i ja ću sigurno doći" je, po mišljenju mnogih, jedna od najljepših ikad napisanih ljubavnih pjesama. Napisao ju je Konstantin Simonov (1915-1979), a zbog uslova u kojima je nastala ušla je u svjetsku antologiju.

Radoje Domanović i Natalija Raketić: Voljeli se uprkos teškom životu

Najveći satiričar srpske književnosti Radoje Domanović (1873-1908) živio je kratkih 36 godina, a na svom putu je sreo i zavolio jednu Nataliju, koja je obilježila svaki njegov tren...

Vic dana: Kamila u Zoo vrtu

Pita mala kamila svoju mamu:

Dijego Rivera i Frida Kalo: Turbulentna ljubav "slona i golubice"

Najpoznatiji umjetnički par Latinske Amerike, Frida Kalo i Dijego Rivera, osim zbog svojih neprevaziđenih djela, u istoriju su upisani i zbog svoje jedne od najkontroverznijih i najžešćih ljubavi 20. vijeka.

Elvis i Prisila Prisli: Od zaljubljenosti u četrnaestogodišnjakinju do silovanja

Kralj rokenrola je imao neumjeren apetit za hranom, drogama i seksom, posebno za seksom sa djevicama.

Velike ljubavi kroz istoriju: Pjesnici Elizabet Baret i Robert Brovning

Elizabet Baret (1806 - 1861) potiče iz ugledne i bogate porodice, a bila je već poznata pjesnikinja prije nego je upoznala kolegu, takođe pjesnika Roberta Brovninga (1812 - 1889). Živjela je kao poluinvalid u kući svoga oca, pod njegovim dominantnim patronatom, i postala pomalo pustinjak.

Velike ljubavi kroz istoriju: Đura Jakšić i Mila Popović

Zbog nje je Đura Jakšić napisao pjesmu, naslikao remek-djelo srpskog slikarstva i umalo poludio od neuzvraćene ljubavi. Njegovo srce je prvo ukrala, a potom slomila krčmarica Mila Popović.