Hrana i piće

Ovim napitkom zamijenite jutarnju kafu, smanjuje stres

Ovim napitkom zamijenite jutarnju kafu, smanjuje stres
Foto: Katana/Pexels | Ovim napitkom zamijenite jutarnju kafu, smanjuje stres

Mnogi od vas vjerovatno se odlučuju za jutarnju kafu kao podsticaj za početak dana, ali umjesto kafe, zašto ne probati čaj? Čaj je zdraviji izbor za vaš jutarnji napitak jer sadrži manje kofeina od kafe, a takođe ima mnoge zdravstvene prednosti.

Prilikom odabira najzdravijeg jutarnjeg čaja važno je uzeti u obzir nekoliko faktora, uključujući okus, učinak na tijelo i hranjivu vrijednost. Jedan od najboljih izbora za jutarnju šoljicu je zeleni čaj, prenosi Krstarica.

Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija i ubrzavaju metabolizam. Sadrži i kofein koji ujutro daje potrebnu energiju, ali u manjim količinama od kafe.

Zeleni čaj takođe sadrži aminokiselinu L-teanin koja poboljšava raspoloženje i smanjuje stres.

Uz zeleni čaj, crni čaj takođe je dobar izbor za jutro. Crni čaj sadrži više kofeina od zelenog čaja, ali manje od kafe. Takođe ima antioksidativna svojstva i pomaže u borbi protiv upala, prenosi N1.

Neki ljudi preferiraju biljni čaj ujutro, a najbolji izbor za to je čaj od đumbira. Ovaj napitak ima protivupalna svojstva, potiče probavu i pomaže u ublažavanju mučnine. Takođe ima blagi stimulirajući učinak koji može dati energiju za početak dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije