Hrana i piće

Slani sladoled novi trend

Slani sladoled novi trend
Foto: Vlad Chețan/Pexels | Slani sladoled novi trend

Svako od nas ima svoj omiljeni ukus sladoleda – čokolada, vanila, lješnik, jagoda… Sladoled nas podsjeća na ljeto, osvježenje i na slatko. Iz Italije, zemlje sladoleda, stiže novi trend koji uzima sve više maha, a to je slani sladoled.

Slani sladoled je novi kulinarski trend koji se sve češće služi u restoranima širom Evrope. Sladoled od limuna sa ostrigama i primjesama mente, kao i onaj koji ima ukus boranije ili pasulja, postaje dio jelovnika, ne samo kao desert već i kao glavno jelo.

U mjestu Longarone, u regionu Veneto u Italiji, održava se jedan od najpoznatijih sajmova na svijetu posvećen izradi domaćeg, ručno pravljenog sladoleda koji će od danas pa do sedmog marta, na sajmu u Budimpešti prikazati kakve sve sladolede Italija nudi, uključujući i slain.

“Trendovi se mijenjaju i to ne možemo da ne primijetimo. Sada je došao na red na gurmanske sladolede, one koji imaju slani ukus. Nije u redu da nam zabranjuju da jedemo sladoled jer goji, dobar domaći sladoled je zdrav. Tako da danas imamo obrok za koji možemo da kažemo: Jesi li pojeo dobar sladoled za večeru? Danas sa pravom možemo da postavimo takvo pitanje“, kaže Alesandro Pićinini, predstavnik Sajma MIG, Longarone, prenosi RTS.

Prvi slani sladoled je napravljen još prije 40 godina, ali tek danas polako ulazi na jelovnike širom svijeta. Španski poslastičari su predstavili tartar od jelena sa prepeličjim jajetom i sladoledom, ali danas je moguće probati i sladoled od sira, bijelog luka i vina.

Ovogodišnje takmičenje za najbolji neindustrijski sladoled posvećeno je Zimskim olimpijskim igrama Milano – Kortina 2026, a pobjednica Vanesa Pjantari je pomiješala tri ukusa

”Prvi ukus je rikota, drugi je planinska rakija od borova, a na kraju imamo med od kestena. Na kraju svega sam dodala med jer on na neki način ispira usta i ostavlja svež ukus“, objašnjava Vanesa Pjantari, pobjednica takmičenja za najbolji domaći sladoled.

Evropski Dan domaćeg sladoleda

Domaće pravljen sladoled ima i svoj evropski dan koji će biti proslavljen 24. marta. To je jedini dan koji je Evropski parlament posvetio hrani, a Italijani se nadaju da će se sve veći broj ljudi upoznati sa slanim sladoledom.

“Posvetite taj dan slanom sladoledu u sopstvenoj poslastičarnici, napravite neki događaj u školi sa đacima, ili napravite sladoled po vlastitoj želji – sladak, slan, kako god hoćete. Ali mi na taj način, bar jednom godišnje, virtuelno, možemo da se osjećamo ujedinjeni iako živimo u različitim evropskim zemljama“, naglašava Domeniko Belmonte, predsjednik ARTGLACE-a.

Sladoled jeste najomiljenija poslastica na svijetu i u Italiji ga rado jedu i zimi. Pod slanim sladoledom se ne podrazumijeva proizvod bogat vještačkim aromama i solju već namirnica napravljena od kvalitetnih sirovina koja je savršena sinteza slatkih i slanih komponenata.

No ukoliko ste se namrštili na ukus sladoleda od maslina, tartufa, parmezana ili palente, prvo ga ipak probajte kao glavno jelo, jer može zaista pozitivno da vas iznenadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije