Kuća i vrt

Peršun u prevenciji osteoporoze i jačanju kostiju

Peršun u prevenciji osteoporoze i jačanju kostiju
Peršun u prevenciji osteoporoze i jačanju kostiju

Peršun (lat. petroselinum sativum) je idealno sredstvo za prevenciju osteoporoze, jačanje kostiju, te za liječenje i otklanjanje niza unutrašnjih i vanjskih poremećaja u ljudskom organizmu. Ova ljekovita biljka mediteranskog područja pripada porodici štitarki, a naziva se još i ak, ac, majdonos, petrušin, petrešin, petrušimul…

Najzanimljiviji dio iz istorije peršuna svakako je priča iz vremena starogrčke kulture, u kojoj je on bio sveta biljka. Stari Grci bi peršunovim vijencem okrunili pobjednike Olimpijskih igara i pjesnike, a smatrali su ga i simbolom smrti. Posipali su ga preko grobova svojih mrtvih pa je izraz: "Treba još samo peršun" značio da čovjek umire.

Rimljani su ga servirali kao dekorativni ukras i za poboljšavanje kvaliteta i ukusa hrane, a njime su hranili i gladijatore prije borbi kako bi im dali snagu, lukavstvo i pooštrili reflekse.

Engleski kralj Henri Osmi je smatrao da ništa ne poboljšava ukus ribe kao marinada od peršuna i maslinovog ulja.

Poznato je i da peršunovom sjemenu treba dugo vremena da proklije, pa su mnogi zbog toga znali govoriti da "sedam puta odlazi đavolu i nazad prije nego što nikne, a ako se i pojavi peršunov list, tada je samo častan čovjek stavio sjeme u zemlju".

Vračevima je bio poznat recept po kojem su smrtnog neprijatelja mogli maknuti s ovog svijeta tako što su ubrali grančice peršuna, stalno su mrmljali njegovo ime, a poslije nekoliko dana bio je sigurno mrtav.

Danas je peršun nezamjenjiv začin u gotovo svim kuhinjama svijeta!

Ljekovito djelovanje

Svjež peršun čisti krv

Rastvara naslage na zidovima vena, održava elastičnost krvnih sudova, pomaže u izbacivanju pijeska iz bubrega, liječi gluvoću i infekcije uveta i koristi u raznim mješavinama protiv impotencije. Grickanjem peršuna se otklanja neprijatan zadah iz usta.

Lišće i korijen Peršuna stimuliše apetit

U manjim dozama pojačavaju sekreciju stomačnih sokova i poboljšava varenje. Peršun ima blago laksativno dejstvo, pa se uz druge ljekovite biljke može koristiti protiv zatvora. Može se koristiti i za iskašljavanje, jer pomaže da se šlajm lakše izbaci iz bronhija i pluća.

Kao i drugo zeleno povrće, nadzemni dio biljke je bogat hlorofilom, flavonidima, vitaminima i mineralima, Korijen sadrži proteine, vitamine, flavonide, minerale i druge korisne sastojke.

Količina minerala u 100 g svježeg peršuna

Kalcijum (Ca) 138 mg
Željezo (Fe) 6.2 mg
Magnezijum (Mg) 50 mg
Mangan (Mn) 0.16 mg
Fosfor (P) 58 mg
Kalijun (K) 554 mg
Natrijum (Na) 56 mg
Cink (Zn) 1.07 mg

Sjeme Peršuna

Takođe ima ljekovita svojstva jer sadrži eterična ulja od kojih ljekovito dejstvo ima apiol, miristicin i terpeni. Esencijalna ulja peršuna stimulišu uterus, povećavaju količinu mokraće, smanjuju infekciju urinarnog trakta i uništavaju bakterije. Zbog toga što peršun jako "zagrijeva", kod jake upale ili razdraženja bubrega treba ga oprezno koristiti.

Količina vitamina u 100 g svježeg peršuna

vitamin A 421 μg
beta-caroten 5054 μg
luetin zeaxantin 5561 μg
tijamin (B1) 0.086 mg
riboflavin (B2) 0.09 mg
niacin (B3) 1.313 mg
pantotenska kiselina (B5) 0.4 mg
vitamin B6 0.09 mg
folata Bg 152 μg
vitamin C 133 mg
vitamin E 0.75 mg
vitamin K 1640 μg

Upotreba u kuhinji

Listiće peršuna

Upotrebljavamo za začin i ukrašavanje. Ne smije se kuvati, već se dodaje u jelo na kraju. Tako se sačuvaju svi vitamini i minerali. Ne valja ga sušiti ni konzervirati. Može se, međutim, zamrznuti. U frižideru, zapakovan u najlon kesu, može da se očuva svjež i do tri dana.

Korijen peršuna

Koristimo kao povrće za supu. Peršun kao začin u jelima pospješuje probavu, a njime se začinjavaju supe, krompir, povrće, sosovi, salate, gulaši, riba i mediteranska jela.

Trudnice i dojilje ne smiju uzimati sok od peršuna ili peršunovo ulje zbog toga što može podstaknuti kontrakcije materice. Nekoliko listića posluženih kao ukras jela vjerovatno neće naškoditi ako se pojedu. Ako se peršun često primjenjuje kao ljekovita biljka, mora se povećati unos hrane bogate kalijumom, budući da diuretici odstranjuju kalijum iz organizma.

Energetska vrjednost 100 g svježeg peršuna

Energija 151 kJ (36 kcal)
Voda 87.71 g
Ugljenihidrati 6.33 g
Šećeri 0.85 g
Vlakna 3.3 g
Lipidi (mast) 0.79 g
Proteini 2.97 g

Recepti

Peršunov sirup 

Sastojci sirupa su jedan kg bagremovog meda, dva dl soka od korijena i lista, pet dl soka od maline. Sve sastojke treba dobro izmiješati. Uzimati tri puta po kašiku prije jela za slabe nerve.

Namaz od peršuna

Sastojci namaza su jogurt, kašičica isjeckanog peršuna, kašičica maslinovog ulja i kašičica bijelog luka u prahu. Sve izmiješati i jesti s prepečencem natašte prije doručka, za anemiju i detoksikaciju organizma.

Peršunovo vino

Sastojci vina su 12 grančica peršuna, litra bijelog vina, dvije kašike jabučnog sirćeta, 30 dag meda od ruzmarina. Grančice peršuna staviti u bijelo vino i dodati dvije kašike jabučnog sirćeta. Kuvati 10 minuta na laganoj vatri. Nakon 10 minuta skinuti s vatre i procijediti. Dodati med i ponovo staviti da lagano kuva još pet minuta. Kad se malo ohladi uliti u boce. Uzimati tri puta po kašičicu prije jela kod oboljenja srca i angine pektoris.

Čaj od peršuna 

Sastojci čaja su kašika korijena peršuna i 2,5 dl vode. Kuvati pet minuta korijen peršuna, poklopiti 10 minuta i ohladiti, pa procijediti. Piti tri puta po šoljicu, a služi za liječenje nadutosti, otežanog mokrenja, umirenje nerava i ublažavanja bolova.

Foto: Pixeby / Čaša soka od peršuna
Foto: Pixeby / Čaša soka od peršuna

Čajna mješavina

Sastojci su 50 g korijena peršuna, 50 g korijena abdovine, 50 g kore krkavine i 50 g ploda borovice. Od te mješavine uzeti kašiku i kuvati u dva dl vode pet minuta. Poklopiti da se ohladi i nakon sat procijediti. Piti u gutljajima jednu do dvije šoljice tokom dana za liječenje vodene bolesti.

Čišćenje krvi

Sastojci su 100 g lista peršuna, 100 g korijena peršuna, 100 g borovice i 100 g maslačka. Od čajne mješavine ovih ljekovitih biljaka uzeti dvije kašike i preliti sa šest dl kipuće vode. Poklopiti, pustiti da odstoji sat i procijediti. Dobro je i ako bobice borovice zgnječite. Piti zaslađeno tri puta po dva dl na dan, a tom napitku možete dodati propolis tako da u čaj ukapate tri puta po 10 kapi propolisa.

Čaj za metabolizam

Sastojci su 100 g korijena peršuna, 100 g lista peršuna, 100 g sjemena peršuna. Od te mješavine uzeti dvije kašike i kuvati u dva dl vode pet do osam minuta, poklopiti, pustiti da odstoji sat i procijediti. Piti prije jela po šoljicu dok ne potrošite mješavinu. Ova čajna mješavina koristi se za čišćenje bubrega od pijeska, protiv žutice, za liječenje jetre i sljezine.

Za ublažavanje šećerne bolesti

Narendati sitno korijen peršuna i isjeckati tek ubrano lišće pa izmiješati sa šoljom jogurta ili kiselog mlijeka. Popiti ovo svako veče prije spavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije