Recept

Sarma, ali turska: Recept za specijalitet koji morate isprobati

Sarma, ali turska: Recept za specijalitet koji morate isprobati
Foto: Yamak.com | Sarma, ali turska: Recept za specijalitet koji morate isprobati

U potrazi za kreativnim receptima s bulgurom, zavirili smo u tursku kuhinju, gdje je omiljen u jelu koje se zove lahana sarmasi, a radi se o sarmi od običnog kupusa s obiljem začina.

Bulgur je izvrsna žitarica. Hranjiv je i zdrav, preporučuje se za bildanje probave i želuca, a ne fali mu niti vlakana, vitamina i minerala. Osim toga, odlična je zamjena za rižu pa ne čudi da se češće nađe na jelovnicima početkom godine, barem kod onih ljudi koje uhvati žar novogodišnjih promjena i zdravih odluka.

U potrazi za kreativnim receptima s bulgurom, zavirili smo u tursku kuhinju, gdje je omiljen u jelu koje se zove lahana sarmasi, ili dolmasi. Iza komplikovanog imena krije se sarma, ali nešto zdravija od one na koju smo navikli jer rižu mijenja bulgur, a umjesto kiselog kupusa ide obični.

U omotaču od kupusa pronaći ćete mljevenu junetinu, janjetinu ili mješavinu mesa, luk, kao i začine poput čilija, kopra, metvice… no dosta priče, bacimo se na posao.

Sastojci za tursku sarmu s bulgurom

1 velika glavica kupusa

400 g mljevenog mesa (janjetina, junetina ili mješavina)

200 g bulgura

2 glavice luka

1 kašičica paste od paradajza

2 kašičice mljevene paprike

2 kašičice soli

1 kašičica svježe mljevenog bibera

½ kašičice čilija u listićima

½ šoljice nasjeckanog peršuna

2 kašičice nasjeckanog svježeg kopra

1 kašičica sušene metvice

Ostalo:

1 kašika maslinovog ulja 1 kašika paste od rajčice ½ kašičice soli 750 ml vode.

Priprema turske sarme s bulgurom:

Skinite prve vanjske listove kupusa, a jezgru odrežite. Glavicu kupusa stavite u veliki lonac kipuće vode na 8 do 10 minuta ili dok malo ne omekša. Nemojte je prekuvati jer će se listovi teško savijati. (Alternativno, možete oguliti listove kupusa i blanširati ih u serijama od nekoliko minuta dok malo ne omekšaju i postanu savitljivi). Premjestite kupus u cjedilo i ostavite da se ohladi. Zatim odvojite listove.

Stavite mljeveno meso, luk narezan na kockice, bulgur, pastu od paradajza, mljevenu papriku, sol, čili u listićima, svježe mljeveni biber, nasjeckano začinsko bilje, sušenu metvicu, malo maslinovog ulja i ½ šalice vode u veliku posudu pa izmiješajte kašikom ili rukama.

Na dno velikog lonca dodaje maslinovog ulja i vanjske listove kupusa kako se sarma ne bi zalijepile. Ostale listove nadjenite otprilike po kašikom nadjeva pa smotajte sarme, ali ne prečvrsto, jer bulguru treba prostora da se proširi tokom kuvanja. Složite sarme u lonac.

U drugom loncu pomiješajte maslinovo ulje, pastu od paradjza i sol, dodajte vruću vodu i zakuhajte. Maknite s vatre pa prelijte sarmu i stavite je kuvati na laganoj vatri oko sat vremena. Prema potrebi dolijevajte još vode, punkufer.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije