Zdravlje

Pratite nas na Google news

Crna Gora: MMR nije primilo 8.000 djece

Crna Gora: MMR nije primilo 8.000 djece
Foto: Ilustracija | Crna Gora: MMR nije primilo 8.000 djece
Tanjug

PODGORICA - Više od 8.000 djece uzrasta od tri do pet godina u Crnoj Gori nije primilo MMR vakcinu, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje iz Podgorice.

Roditelji svakog trećeg djeteta uzrasta od tri godine i dalje odbijaju da ih vakcinišu vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, jer nemaju povjerenja u tu vrstu imunološkog lijeka, iako iz zdravstvenih institucija upozoravaju da to može dovesti do pojave opasnih malih boginja, prenosi RTCG.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić istakao je da svako treće dijete rođeno 2016. godine nije vakcinisano, dok je za mališane starije godinu i dvije obuhvat 85 i 90,3 odsto.

"Da bi sva deca bila zaštićena trebalo bi da bude vakcinisano više od 95 odsto dečije populacije. MMR se daje nakon navršene prve godine života i pred upis u osnovnu školu. Zbog toga pedijatri Doma zdravlja Podgorica svakodnevno odgovaraju na pitanja roditelja i otklanjaju strah, nedoumice i neznanje, naglašavajuci da je vakcinacija najbolji i najefikasniji vid zaštite zdravlja", rekao je Kavarić.

Kako kaže, pedijatri, kao i ostali ljekari i zdravstveni radnici, vakcinišući svoju djecu i unučad daju pozitivan primjer roditeljima da treba vakcinisati dijete.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije