Zdravlje

EMA počela ispitivanje lijeka protiv virusa korona

EMA počela ispitivanje lijeka protiv virusa korona
Foto: ema.europa.eu | EMA počela ispitivanje lijeka protiv virusa korona

Dan nakon što je Evropska komisija predstavila strategiju za razvoj lijekova protiv virusa korona, Evropska agencija za lijekova (EMA) započela je s kontinuiranim ispitivanjem jednog lijeka.

Riječ je o sotrovimabu, monoklonskom antijelu razvijenom za liječenje bolesti Kovida-19, prenosi "Avaz".

"Kontinuirano ispitivanje koje je pokrenula EMA procijenit će efikasnost sotrovimaba u sprečavanju hospitalizacije i smrti, njegovu sigurnost i kvalitetu", navodi Komisija.

Kontinuirano ispitivanje brže je od redovnog, jer se podaci odmah analiziraju čim pristignu.

Ako EMA preporuči taj lijek na kraju ispitivanja, Komisija će ga vrlo brzo odobriti.

Evropska komisija predstavila je u četvrtak strategiju za razvoj lijekova protiv Kovida-19 koja predviđa odobrenje tri lijeka do oktobra ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.

Slično kao i kod razvoja vakcine, Komisija najavljuje da će uložiti u istraživanje i inovacije, u identifikaciju novih perspektivnih lijekova i povećanje proizvodnih kapaciteta.

To uključuje i zajedničku nabavku lijekova i stvaranje portfelja perspektivnih lijekova te potpisivanje predugovora s proizvođačima kao što je to učinjeno i kod vakcine protiv virusa korona.

Komisija je najavila da će napraviti portfelj od 10 potencijalnih lijekova protiv Kovida-19 i do juna ove godine identifikovati njih pet koji najviše obećavaju.

Do sada je u Evropskoj uniji odobren samo jedan lijek protiv virusa korona, remdesivir. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je zaključila da remdesivir nije učinkovit kod težih oblika virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije