Zdravlje

Glaukom pronađen kod 18 pacijenata

Glaukom pronađen kod 18 pacijenata
Foto: N.N. | Glaukom pronađen kod 18 pacijenata

BANJALUKA - Akcijom skrininga na glaukom, u kojoj je pregledano 312 pacijenata, dijagnostikovan je povišen očni pritisak kod 21, a evidentne glaukomske promjene na očnom živcu pronađene su kod 18 pacijenata, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske.

Iz UKC navode da su ovi pacijenti upućeni dalje na dopunsku opservaciju i obradu u kabinet za glaukom i kabinet za ispitivanje vidnog polja Klinike za očne bolesti UKC Republike Srpske, gdje će im biti sprovedena dodatna dijagnostička obrada, kao i sofisticirane dijagnostičke procedure /pregled očnog ugla-gonioskopija, tomografija retine i očnog živca/.

U okviru obilježavanja Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma ljekari Klinike za očne bolesti UKC Republike Srpske tokom jučerašnje akcije pregledali su ukupno 312 pacijenata, od kojih 143 muškarca i 169 žena.

"Kod 19 odsto pregledanih pacijenata u okviru ove skrining akcije bila je pozitivna porodična anamneza na glaukom, što govori u prilog činjenici da su naši pacijenti svjesni značaja redovnih kontrolnih pregleda ukoliko neko od njihovih srodnika ima glaukom", navodi se u saopštenju UKC.

Iz ove zdravstvene ustanove ističu da je životna dob pregledanih pacijenata bila prosječno 66 godina, te da je najmlađi pacijent imao 21 godinu, a najstariji 94 godine.

Zaposleni u Klinici za očne bolesti UKC izuzetno su zadovoljni jučerašnjom akcijom skrininga na glaukom tokom koje je na opšte zadovoljstvo pacijenata, a i osoblja Klinike za očne bolesti sve proteklo u najboljem redu, ističe se u saopštenju.

Iz UKC napominju da je akcija sprovedena u novom i rekonstruisanom prostoru ulaznog hola, gdje se ni u jednom trenutku nije stekao utisak da je prisutan tako veliki broj pacijenata.

Glaukom je jedno od najčešćih oftalmoloških oboljenja koje, ukoliko se na vrijeme ne otkrije i ne liječi, dovodi do neminovnog sljepila.

Skrining glaukoma omogućava ispitivanje osoba koje pokazuju predispoziciju za glaukom u akciji besplatnog mjerenja očnog pritiska, kao i pregledom prednjeg očnog segmenta i pregledon očnog dna, uz ispunjavanje anketnih skrining listića za otkrivanje postojanja faktora rizika za glaukom.

Klinika za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Udruženje oftalmologa u periodu od 11. do 17. marta obilježava Svjetsku nedjelju borbe protiv glaukoma.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije