Zdravlje

Hirurško ljepilo zamjena za šavove

Hirurško ljepilo zamjena za šavove
Foto: Ilustracija | Hirurško ljepilo zamjena za šavove

Naučnici su razvili elastično hirurško ljepilo koje bi moglo da transformiše hitne tretmane zatvaranjem kritičnih rana na koži ili organima, a bez potrebe za spojnicama ili šavovima.

Gel se temelji na hibridnom elastičnom proteinu, zbog čijih je skraćenica nazvan MeTro, a može se nanositi na unutrašnje i spoljašnje rane što bi u hitnim situacijama zaista moglo da spasi mnoge živote.

Ovo hirurško ljepilo kreirao je Nasim Anabi sa Univerziteta "Northeastern" u Bostonu uz saradnju međunarodnog tima naučnika sa Univerziteta u Sidneju i Harvarda, piše "New York Daily". 

Korištenjem hirurškog ljepila, rane se zatvarju u samo 60 sekundi bez zaustavljanja prirodnog širenja i opuštanja organa ili kože na koju se primjenjuje.

Za sada su eksperimenti bili ograničeni na životinjama, ali radi se na ljudskim testiranjima, a dosadašnji rezultati su obećavajući. Izum je uspješno testiran na arterijama i plućima glodara te plućima svinja.

"Ljepota MeTro ljepila je da, čim dođe u dodir s tkivnim površinama, momentalno se učvršćuje", objasnio je Nasim Anabi.

Nakon nanošenja tretira se ultraljubičastim svjetlom kako bi se spoj osigurao. Zahvaljujući razgrađujućem enzimu ugrađenom u ljepilo, ono se može modifikovati da traje tačno određeno vrijeme (sati ili mjeseci), u zavisnosti od vrste povrede.

"U hitnim situacijama gdje je brzina odlučujuća MeTro bi mogao da napravi veliku razliku u zatvaranju rana. Zapravo radi poput silikona koji koristite na pločicama u kuhinji ili kupatilu", objašnjava Anabi čiji su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu "Science Translational Medicin"e.

“Kada gledate MeTro, možete vidjeti da djeluje kao tečnost, popunjavajući praznine tako da se prilagođava obliku rane", rekao je jedan od naučnika, Entoni Vajs, sa Univerziteta u Sidneju.

"Potencijalne upotrebe ovoga su bitne – od liječenja ozbiljnih unutrašnjih rana na hitnim mjestima kao što su saobraćajne nesreće i ratne zone, kao i poboljšanje bolničkih operacija, a razgradi se bez ostavljanja ikakvih toksičnih ostataka u tijelu", dodao je on.

Anabi vjeruje da bi ovaj gel mogao da se nađe u bolnicama kroz tri do pet godina. 

(Vecernji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije