Zdravlje

Pratite nas na Google news

Jorgovan i miriše i liječi

Jorgovan i miriše i liječi
Foto: Ilustracija | Jorgovan i miriše i liječi
N.N.

Jedan od najprepoznatljivijih proljećnih cvjetova, jorgovan u svojim cvjetovima, listovima i stabljici skriva brojna ljekovita svojstva pa je vrlo popularna biljka u homeopatiji. Mnogi vjeruju da jorgovan služi samo kao ukrasna biljka lijepih cvjetova, koji uz to opojno mirišu, ali i da je otrovan. Nijedna naučna analiza nije potvrdila toksičnost za ljude, nego naprotiv - ljekovitost njegovih dijelova.

Domovina jorgovana je Balkansko poluostrvo. Kao cvijet omiljen je u hrišćanstvu u vrijeme Vaskrsa. Za liječenje se koriste cvijet, list, kora i kora ljuske sjemena. Za liječenje reumatskih bolesti, i to naročito reume živaca, te za liječenje navale krvi u jetru, što je bitno da ne dođe do nekroze ćelija jetre. Za liječenje probavnih tegoba kao što je dijareja, za liječenje, to jest odstranjivanje glista iz crijeva.

Kora drveta i kora omotača ljuske sjemena koristi se za liječenje malarije, i to povratne malarije sa simptomima groznice, praćeno drhtavicom i visokom temperaturom.

Listovi

Koriste se za liječenje groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre, tegobe probavnog sistema kao što su crijeva (slaba probava i pražnjenje crijeva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tijela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

Cvjetovi

Koriste se za liječenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine (listove kuvamo dok voda ne pocrni te se infuzija čaja koristi za obloge), posjekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće, naročito u njezi lica (cvjetove kuvamo u mlijeku te stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sistema kao što su zatvor ili nadutost te tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), neuralgije, tegobe očiju (glaukoma - oblog za oči) itd.

Narodna vjerovanja

U literaturi se spominju i upotreba cvjetova u magičnim obredima, i to za zaštitu, čišćenje - pročišćavanje kuće, soba, a koristili su se mirisni cvjetovi kako bi otjerali zle duhove, te ujedno donosili pozitivnu energiju, blagoslov života kao vijesnik radosti itd. Ulje cvjetova jorgovana poznato je kao narodno sredstvo za masažu i liječenje reume, kao i neuralgije živaca.

U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu, te za jačanje senzualnosti i liječenje potištenosti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

Marketing tim / 06.07.2020 11:58

Baby Centar je jedinstven projekat pokrenut 2009 godine gdje je prateći svjetske trendove kreiran jedinstven prodajno-edukativni centar u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli. Baby Centar nudi sve na jednom mjestu što je potrebno za trudnice, dojilje i djecu do školskog uzrasta.

N.N. | Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

"Naša misija je da budemo najbolji prijatelji mališanima, ali prije svega roditeljima koji imaju jako 'težak posao'. Biti roditelj jedan je od najzahtjevnijih i najtežih poslova, što znači znači ići putem koji je pun iznenađenja i novih izazova. Želimo da upravo mi u Baby Centru budemo ona desna ruka, koja uvijek treba, jer roditelji ne mogu sve sami. Mi smo tu da damo savjet, da pomognemo, da dijelimo lijepe trenutke i zajedno dijelimo emocije u skladu sa našim sloganom – Sve što je potrebno za Vaše dijete", poručuju iz Baby Centra.

Osluškujući roditelje i njihove potrebe u Baby Centru svakodnevno uvode novitete, edukuju osoblje, te prate trendove. Još na samom početku mnogobrojni svjetski partneri prepoznali su kvalitet Baby Centra tako da u njihovom asortimanu možete pronaći proizvode vodećih svjetskih brendova kao što su STOKKE, Philips AVENT, CAM, FreeON, BeSafe, Ergobaby, Cybex, Lego, Globo, Maclaren, TinyLove, Smart Trike, BabyBjorn, Matell, OK baby, te proizvode mnogih drugih prizvođača.

Baby Centar  je za svoje kupce pripremio posebna sniženja na odabrane modele tricikla, romobila, auta na akumulator, autosjedalica i kišobran kolica brandova CYBEX, CAM I FreeON. Sniženje traje do 12.jula 2020 godine.

Baby Centar u Banjaluci možete pronaći u robnoj kući Boska, Trg Krajine 2 na  prvom spratu, gdje će vas nasmijano i edukovano osoblje uvijek rado dočekati. Ne zaboravite više informacija možete dobiti putem kontakt telefona 051 32 11 40 ili 080 02 02 45, te putem Facebook i Instagram stranice.

Najčitanije