Zdravlje

Jorgovan i miriše i liječi

Jorgovan i miriše i liječi
Foto: Ilustracija | Jorgovan i miriše i liječi

Jedan od najprepoznatljivijih proljećnih cvjetova, jorgovan u svojim cvjetovima, listovima i stabljici skriva brojna ljekovita svojstva pa je vrlo popularna biljka u homeopatiji. Mnogi vjeruju da jorgovan služi samo kao ukrasna biljka lijepih cvjetova, koji uz to opojno mirišu, ali i da je otrovan. Nijedna naučna analiza nije potvrdila toksičnost za ljude, nego naprotiv - ljekovitost njegovih dijelova.

Domovina jorgovana je Balkansko poluostrvo. Kao cvijet omiljen je u hrišćanstvu u vrijeme Vaskrsa. Za liječenje se koriste cvijet, list, kora i kora ljuske sjemena. Za liječenje reumatskih bolesti, i to naročito reume živaca, te za liječenje navale krvi u jetru, što je bitno da ne dođe do nekroze ćelija jetre. Za liječenje probavnih tegoba kao što je dijareja, za liječenje, to jest odstranjivanje glista iz crijeva.

Kora drveta i kora omotača ljuske sjemena koristi se za liječenje malarije, i to povratne malarije sa simptomima groznice, praćeno drhtavicom i visokom temperaturom.

Listovi

Koriste se za liječenje groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre, tegobe probavnog sistema kao što su crijeva (slaba probava i pražnjenje crijeva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tijela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

Cvjetovi

Koriste se za liječenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine (listove kuvamo dok voda ne pocrni te se infuzija čaja koristi za obloge), posjekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće, naročito u njezi lica (cvjetove kuvamo u mlijeku te stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sistema kao što su zatvor ili nadutost te tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), neuralgije, tegobe očiju (glaukoma - oblog za oči) itd.

Narodna vjerovanja

U literaturi se spominju i upotreba cvjetova u magičnim obredima, i to za zaštitu, čišćenje - pročišćavanje kuće, soba, a koristili su se mirisni cvjetovi kako bi otjerali zle duhove, te ujedno donosili pozitivnu energiju, blagoslov života kao vijesnik radosti itd. Ulje cvjetova jorgovana poznato je kao narodno sredstvo za masažu i liječenje reume, kao i neuralgije živaca.

U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu, te za jačanje senzualnosti i liječenje potištenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije