Zdravlje

Kako jaja mogu da snize krvni pritisak

Kako jaja mogu da snize krvni pritisak
Foto: Pixabay | Kako jaja mogu da snize krvni pritisak
N.N.

​Previše je tvrdnji da s jajima ne bi trebalo da pretjerujemo, ali najnovija studija tvrdi da konzumacija jaja može pozitivno da utiče na naš krvni pritisak.

Istraživanja su pokazala da je veća konzumacija jaja povezana sa sistolnim, doijastolnim i arterijskim pritiskom, prenosi "Express".

Visok pritisak zastupljen je u društvu i više nego što mislimo, a mnogi i ne shvataju da imaju ovo stanje.

U Srbiji najveći broj ljudi umire od posljedica kardiovaskularnih bolesti, a visok krvni pritisak, ako se ne liječi, može da postane vrlo opasan jer ugrožava srce i mozak.

Kao posljedica neliječenja može se javiti moždani ili srčani udar.

Kao i na mnoga stanja i na visok krvni pritisak utiče ishrana. Opšte je poznato da konzumacija hrane sa visokoim sadržajem soli može dramatično da podigne pritisak.

To se dešava jer so izaziva da vaše tijelo zadržava vodu. Dodatna voda u krvi stvara dodatni pritisak na zidove krvnih sudova.

Dok neke namirnice mogu da podignu pritisak, druge ga mogu sniziti.

Nova studija objavljena u časopisu "Scientific Reports" otkrila je da redovno jedenje jaja može da ima pozitivan efekat.

Kao dio ispitivanja proučavana je nedjeljna konzumacija jaja 668 odraslih Španaca, zajedno sa stanjem njihovog krvnog pritiska.

Mala potrošnja se smatrala između nijednog i jednaj do dva jaja nedjeljno, dok je visoka potrošnja zabilježena između tri i šest do devet jaja nedeljno.

Otkriveno je da su oni koji su konzumirali najveću količinu jaja nedjeljno zabilježili najveći pad krvnog pritiska kao i pad prosječnog nivoa šećera u krvi.

Veća potrošnja jaja bila je povezana sa nižim sistolnim, dijastolnim i srednjim arterijskim pritiskom.

Radi pojašnjenja, kada dobijete izmjereni krvni pritisak sistolni je veći broj na uređaju, a dijastolni pritisak je manji, prenosi Telegraf. 

"U okviru uravnotežene ishrane konzumacija jednog jajeta dnevno sasvim je bezbjedna i ne implicira na negativne efekte na krvni pritisak i kontrolu šećera u krvi čak ni kod gojaznih osoba", objašnjavaju vođe studije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije