Zdravlje

Kako spavanje utiče na pojavu bora

Kako spavanje utiče na pojavu bora
Foto: Pixabay | Kako spavanje utiče na pojavu bora
N.N.

​Svi znamo koliko je važno da koža dobije dovoljno sna svake noći.

Skidate šminku prije spavanja i spavate preporučenih 7 do 9 sati noću, ali se i dalje budite natečeni, iscrpljeni i spuštenih kapaka. Znate li zbog čega?

Mogući uzrok jeste način na koji spavate. Naime, položaj u kome spavate može da spriječi da posjedujete mladalački izgled kože.

Ljekar Konstantin Vasjukevič smatra da horizontalni položaj tijela tokom spavanja pomijera ravnotežu prenosa tečnosti prema gornjem dijelu tijela:

"Dugoročne efekte ovog kontinuiranog cikličnog otoka ne treba potcenjivati. Svakodnevno širenje i kontrakcija tkiva lica opterećuje ligamentnu potporu lica. To na kraju dovodi do istezanja i opuštanja povezanih sa starijim izgledom", kaže.

Takođe, ovaj doktor je otkrio koja je najbolja poza za spavanje, a koja najgora i kako utiču na pojavu bora.

Spavanje na boku

Vasjukevič smatra da spavanje na boku može dovesti do bora na dekolteu i strani lica na kojoj ležite.

"Ogroman faktor starenja tokom sna su sile trenja koje nastaju trljanjem kože uz jastuk".

Spavanje na stomaku

Mnogi od nas spavaju na stomaku, ali dr Vasjukevič kaže da je to najgori položaj za spavanje. Kada spavate nagnuti napred, vaša koža se satima trlja uz jastuk, što može izazvati ciklično oticanje i pojačati linije mrštenja oko očiju i usana.

Vremenom, ovo ubrzava stvaranje trajnih finih bora (posebno na čelu koje čak ni retinol ne može da izliječi), nabora i sveukupno bora na licu.

Pritisak vašeg lica u jastuk takođe stvara više nadutosti oko očiju jer vam glava i srce leže na istom nivou, što znači da će vam više krvi otići u lice.

Spavanje na leđima

Položaj na leđima je najbolji položaj za dužu mladost kože. Ne samo da sprječava bore zbog nedostatka trenja koje prouzrokuje bore, već takođe sprječava kožu da osjeti pritisak vašeg lica dok se trlja u jastuk.

"Preporučujem da spavate na leđima sa blago podignutom glavom", objašnjava doktor.

(Stil.Kurir)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije