Zdravlje

Pratite nas na Google news

Krah jedne od najvećih privatnih banaka matičnih ćelija u Evropi

Krah jedne od najvećih privatnih banaka matičnih ćelija u Evropi
Foto: N.N. | Krah jedne od najvećih privatnih banaka matičnih ćelija u Evropi
N.N.

BERN, BEOGRAD - "Cryosave", jedna od najvećih privatnih banaka matičnih ćelija u Evropi, izgubio je dozvolu za rad i pravo da prikuplja, skladišti, izvozi i uvozi matične ćelije, saopštila je švajcarska agencija za lijekove i medi-cinska sredstva "Swissmedic". Na osnovu prijave i dokaza koje je "Swissmedicu" podnio beogradski advokat za pravo konkurencije Rastko Petaković, protiv kompanije i me-nadžmenta je pokrenut postupak jer postoje indicije da je kompanija počini-la krivično djelo prekršivši švajcarski zakon o transplantaciji, u dijelu koji se odnosi na izvještavanje i saradnju.

U saopštenju "Swissmedica" se navodi da je tokom septembra izvršen pretres na brojnim lokacijama i pokrenute su krivične prijave i postupak inspekcij-skog nadzora.

Kako je objavio Petaković, roditelji koji su deponovali matične ćelije svoje djece u ovoj banci posljednjih mjeseci dobija-li su obavještenja o transportu u Polj-sku, u banku "FamiCord" (PKBM).

"Kad sam utvrdio brojna kršenja zako-na i medicinskih standarda kod 'Cryosavea', podneo sam krivičnu i administrativnu prijavu protiv 'Cryosa-vea'", obavijestio je Petaković javnost na Twitteru.

Prema njegovim riječima, transport matičnih ćelija je obavljen bez sagla-snosti i bez znanja korisnika. I ne samo to, "Cryosave" je nastavio da prikuplja uzorke uz informaciju da će oni biti čuvani u Švajcarskoj. Treće, nejasno je kako su i koji osjetljivi podaci pacijena-ta preuzeti od "Cryosavea".

"Transport bi trebalo da je bio uspešan, ali te ćelije moraju biti testirane kako bi se znalo da li su podobne za eventualnu upotrebu. Ako vam je neka uteha, be-zbedniji su tamo gde su sad nego tamo gde su bili. To ništa ne opravdava ne-transparentnost, ali je neka uteha", na-veo je Petaković.

Prema informacijama koje je advokat podijelio sa javnošću, kompanija je u rukama novog vlasnika od februara, međutim, problemi u funkcionisanju postoje najmanje od 2013/2014.

Kako je rekao, sljedeći korak je pokre-tanje postupka za zatvaranje lokalnih ogranaka ove kompanije koja i dalje posluje, i u Srbiji i drugim zemljama i nastavak protiv svih kompanija i lica umiješanih u prevarne radnje i izaziva-nje opasnosti za javno zdravlje.

Na pitanje šta dalje velikog broja rodi-telja iz Srbije koji su povjerili na čuva-nje matične ćelije upravo ovoj švajcar-skoj banci, Petaković je posavjetovao da je najbolje sačekati neko vrijeme da se vidi sudbina postupka protiv "Cryosa-vea".

"Najbolje je sada sačekati malo da bi-smo videli kako se razvija postupak, a potom bih gledao da pozovemo oštećene roditelje da se udružimo u za-jedničku tužbu. S obzirom na to da su merodavni švajcarsko pravo i sud, tužba bi tamo morala da se podnese", kaže on.

(Nova ekonomija)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije