Zdravlje

Namirnice koje će vas zaštititi od prehlade

Namirnice koje će vas zaštititi od prehlade
Foto: N.N. | Namirnice koje će vas zaštititi od prehlade

Najbolji način da u svoj organizam unesete vitamine i zaštitite se od virusa je da se hranite zdravo, namirnicama bogatim vitaminima koje će itekako ojačati vaš imunološki sistem.

Špinat

Jedna šoljica kuhanog špinata daće vam 377 posto dnevne potrebe vitamina, 30 posto potrebnog vitamina C, 20 posto potrebnog vitamina E i 15 posto cinka. Kako biste povećali količinu špinata na svom jelovniku, zamrznuti i isjeckani špinat pokušajte dodati u svoje omiljene supe, sok od paradajza, rižoto, stavljajte ga na sendviče ili ga umiješajte u salate.

Sjemenke suncokreta

Samo četvrtina šoljice, ili tri velike supene kašike ovih ukusnih grickalica i dobićete 90 posto dnevne potrebe za vitaminom E. Jednu veliku kašiku ovih ljekovitih sjemenki dodajte u jogurt ili salatu kako biste podigli nivo vitamina u vašem tijelu i ojačali svoj prirodni odbrambeni sistem.

Janjetina

Samo četiri grama janjetine daće vam čak 50 posto dnevnih potreba za selenom te 38 posto potrebnog cinka. Ne pretjerujte s količinom janjetine jer je bogata zasićenim mastima.

Crvene paprike

Jedna šoljica sjeckane sirove crvene paprike osiguraće vam 291 posto dnevnih potreba vitamina C, što je više i od narandže! I ne samo to, od paprika ćete dobiti i potrebnu dnevnu količinu vitamina A. Budući da su veoma ukusne, paprike možete isjeckati i u salatu.

Šampinjoni

Jedna porcija šampinjona sadrži više od 50 posto dnevne doze selena koja vam je potrebna te 15 posto cinka. Možete ih propržiti zajedno sa sokom od paradajza te poslužiti s tjesteninom.

(Ljepota&Zdravlje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije