Zdravlje

Narandža i mrkva čuvaju vid

Narandža i mrkva čuvaju vid
Foto: N.N. | Narandža i mrkva čuvaju vid

Za zdrave oči posebno su važni lutein i zeaksantin - jaki antioksidansi koje nalazimo u povrću kao što su špinat, blitva ili kelj te borovnicama, kukuruzu, narandžama i mrkvi.

Osim luteina i zeaksantina, za zdravlje očiju važni su i vitamini A, B, C i E, kao i minerali poput magnezijuma, hroma, selena i cinka. Vitamin A je važan za rast, rad i obnovu kože te za vid jer je sastavni dio receptora boja. Kao jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A smatra se ulje iz riblje jetre.

Vitamini B grupe su potrebni za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, za očuvanje mišićne napetosti, rad želučano-crijevnog sistema, zdravlje kože, kose, očiju, usta i jetre. Namirnice koje su bogate vitaminima B grupe su iznutrice, riba, perad, pivski kvasac, jaja, grah, grašak, riža i mliječni proizvodi.

Jaja

Zasićene masnoće iz žumanca važne su i za proizvodnju hormona te sposobnost organizma da apsorbira vitamine i minerale. Jaja sadrže i antioksidanse lutein i zeaksantin koji štite oči, odnosno poboljšavaju vid, kaže nutricionistkinja Sandra Marić-Bulat.

Narandža

Najbolji prijatelj zdravlja očiju su narandže, koje se takođe mogu pohvaliti karotenoidima i riznicom zdravih vitamina. Narandže su odličan izvor karotenoida, spojeva koji se u tijelu pretvaraju u vitamin A i pomažu u prevenciji makularne degeneracije, bolesti koja uništava centralni vid.

Mrkva

Mrkva je najsigurniji izvor beta karotena i ujedno namirnica koja se najčešće povezuje s dobrim vidom, a za to postoje dobri razlozi. Mrkva sadrži beta karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A i odličan je antioksidans. Karoten se različito iskorištava u našem organizmu, ovisno o načinu pripremanja mrkve. Tako je iskorištenje karotena najmanje u sirovoj mrkvi, nešto više u kuvanoj, a najviše u sirovoj ribanoj mrkvi - čak 82 odsto. Stoga je unos mrkve u obliku svježeg soka odličan izbor za što veći unos karotena.

Brokula

Sadrži poznate antioksidanse lutein i zeaksantin, koji se često nazivaju vitaminima za oči, zbog čega je uvrštavamo kao namirnicu koja pogoduje zdravlju očiju. Lutein je i u žumancu.

Borovnice

Bogate su bioflavonoidima, pigmentima koji blagotvorno djeluju na organizam, a za vid je važan pigment rodopsin koji nalazimo u ćelijama mrežnice oka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije