Zdravlje

Nova studija: Spavanje preko dana može ukazati na ozbiljnu bolest

Nova studija: Spavanje preko dana može ukazati na ozbiljnu bolest
Foto: Pixnio | Nova studija: Spavanje preko dana može ukazati na ozbiljnu bolest

Nova studija je otkrila da navike spavanja mogu biti rani znak potencijalnog lupusa.

Lupus, ili sistemski eritematozni lupus, je autoimuna bolest u kojoj imuni sistem postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo. To dovodi do simptoma kao što su zapaljenje, otok i oštećenje zglobova, kože, bubrega, krvi, srca i pluća.

Studija, koju su sproveli naučnici i istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu i Univerziteta u Kembridžu, otkrila je da porast noćnih mora ili halucinacija može signalizirati početak ove bolesti. Istraživači su anketirali 676 ljudi koji žive sa autoimunim stanjem.

Tokom studije, pacijentima je postavljano pitanje kada su se pojavili određeni simptomi, kao što su gubitak ravnoteže i depresija. Prema istraživanju, trećina pacijenata prijavila je noćne more prije pojave lupusa.

Kliničari treba da aktivno prate neuropsihijatrijske simptome kako bi brže prepoznali znake pogoršanja autoimunih bolesti.

"Važno je da kliničari razgovaraju sa svojim pacijentima o ovim vrstama simptoma i odvoje vreme da zabilježe individualnu progresiju simptoma svakog pojedinca. Pacijenti često znaju koji simptomi su loš znak da će se njihova bolest pogoršati, pa je važno da pričajte o tome", rekla je istraživač dr Melani Sloun, kako prenosi Dejli Ekspres.

Profesor David D'Cruz se nadovezao na dr Sloan: "Dugi niz godina sam razgovarao o noćnim morama sa pacijentima sa lupusom i mislio sam da postoji neka povezanost. Ovo istraživanje pruža dokaze za to. Stoga snažno ohrabrujemo više doktora da pitaju o noćnim morama i drugim neuropsihijatrijske simptome, koji se smatraju neuobičajenim, kako bi se ranije otkrili napadi bolesti."

Dodali su da neki pacijenti imaju i glavobolje, visoku temperaturu, čireve u ustima, gubitak kose, gubitak težine, depresiju, anksioznost, bol u grudima, bol u stomaku i promjenu boje prstiju na rukama i nogama.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije