Zdravlje

Pandemija je imala široki uticaj na mentalno zdravlje

Pandemija je imala široki uticaj na mentalno zdravlje
Foto: Pixabay/Ilustracija | Pandemija je imala široki uticaj na mentalno zdravlje
Tanjug

ATLANTA - Novo istraživanje američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrilo je da se skoro 41 odsto ispitanika bori s problemima u vezi s mentalnim zdravljem koji proizlaze iz pandemije virusa korona - kako u vezi sa pandemijom, tako i mjerama koje su preduzete za njeno suzbijanje, uključujući fizičko distanciranje i ostajanje kod kuće.

"Primjetno povišena prevalenca prijavljenih štetnih mentalnih i bihevioralnih zdravstvenih stanja povezanih s pandemijom COVID-19 ističu širok uticaj pandemije i potrebu za sprečavanjem i liječenjem ovih stanja", napisali su autori studije, objavljene danas u časopisu "Morbiditi end Mortaliti Vikli Riport", prenosi CNN.

U internetskom istraživanju u kojem je učestvovalo više od 5.400 odraslih koji žive u SAD sprovedenom tokom poslkednje nedkelje juna, 40,9 odsto ispitanika je prijavilo bar jedan problem u ponašanju ili u vezi s mentalnim zdravljem.

Od toga je 31 odsto izjavilo da su iskusili simptome anksioznosti ili depresije, 26 odsto je reklo da su doživjeli traume ili simptome poremećaja povezanih sa stresom, 13 odsto je reklo da je započelo ili povećalo upotrebu psihoaktivnih supstanci, dok je 11 odsto je reklo da je ozbiljno razmatralo samoubistvo u posljednjih 30 dana.

Najmanje jedan negativan mentalni ili bihevioralni zdravstveni simptom registrovan je kod 75 odsto mladih od 18 do 24 godine, 52 odsto od 25 do 44 godine, 52 odsto Latinoamerikanaca, 67 odsto neplaćenih njegovatelja za odrasle i 66 odsto ljudi koji nemaju završenu srednju školu.

Procenat među onima a postojećim psihičkim problemima je bio još veći.

Ovi nalazi u skladu su s prethodnim istraživanjima, koja su otkrila da su simptomi anksioznih i depresivnih poremećaja u SAD znatno porasli između aprila i juna 2020. godine, u poređenju s istim periodom 2019. godine, navodi CNN.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije