Zdravlje

Pandemija je imala široki uticaj na mentalno zdravlje

Pandemija je imala široki uticaj na mentalno zdravlje
Foto: Pixabay/Ilustracija | Pandemija je imala široki uticaj na mentalno zdravlje

ATLANTA - Novo istraživanje američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrilo je da se skoro 41 odsto ispitanika bori s problemima u vezi s mentalnim zdravljem koji proizlaze iz pandemije virusa korona - kako u vezi sa pandemijom, tako i mjerama koje su preduzete za njeno suzbijanje, uključujući fizičko distanciranje i ostajanje kod kuće.

"Primjetno povišena prevalenca prijavljenih štetnih mentalnih i bihevioralnih zdravstvenih stanja povezanih s pandemijom COVID-19 ističu širok uticaj pandemije i potrebu za sprečavanjem i liječenjem ovih stanja", napisali su autori studije, objavljene danas u časopisu "Morbiditi end Mortaliti Vikli Riport", prenosi CNN.

U internetskom istraživanju u kojem je učestvovalo više od 5.400 odraslih koji žive u SAD sprovedenom tokom poslkednje nedkelje juna, 40,9 odsto ispitanika je prijavilo bar jedan problem u ponašanju ili u vezi s mentalnim zdravljem.

Od toga je 31 odsto izjavilo da su iskusili simptome anksioznosti ili depresije, 26 odsto je reklo da su doživjeli traume ili simptome poremećaja povezanih sa stresom, 13 odsto je reklo da je započelo ili povećalo upotrebu psihoaktivnih supstanci, dok je 11 odsto je reklo da je ozbiljno razmatralo samoubistvo u posljednjih 30 dana.

Najmanje jedan negativan mentalni ili bihevioralni zdravstveni simptom registrovan je kod 75 odsto mladih od 18 do 24 godine, 52 odsto od 25 do 44 godine, 52 odsto Latinoamerikanaca, 67 odsto neplaćenih njegovatelja za odrasle i 66 odsto ljudi koji nemaju završenu srednju školu.

Procenat među onima a postojećim psihičkim problemima je bio još veći.

Ovi nalazi u skladu su s prethodnim istraživanjima, koja su otkrila da su simptomi anksioznih i depresivnih poremećaja u SAD znatno porasli između aprila i juna 2020. godine, u poređenju s istim periodom 2019. godine, navodi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije