Zdravlje

Pola sata drijemanja može poboljšati vaše zdravlje

Pola sata drijemanja može poboljšati vaše zdravlje
Foto: Pixabay/Ilustracija | Pola sata drijemanja može poboljšati vaše zdravlje
N.N.

Kada završite sa svojim svakodnevnim obavezama, lezite na kauč i odrijemajte pola sata - to može imati mnoge benefite za vas.

Kad dođete kući sa posla ili nakon obavljanja svakodnevnih obaveza osjećate se umorno i najradije bi malo zadrijemali na kauču. Upravo to i treba da učinite jer drijemanje vas neće samo razbuditi, već vam može poboljšati pamćenje i raspoloženje.

Novo istraživanje je otkrilo da drijemanje od samo 30 minuta može poboljšati vaše raspoloženje, pamćenje i budnost do četiri sata nakon što se probudite. Tako da nemojte propuštati ovo kratko zadovoljstvo koje vam može doneti mnoge benefite. Studija Nacionalnog univerziteta u Singapuru takođe otkriva da čak i kraće dremanje od 10 minuta može smanjiti pospanost i poboljšati raspoloženje. Ali, samo će vam ono pod pola sata poboljšati i kodiranje pamćenja - proces preuzimanja novih informacija i njihovog osmišljavanja.

Naučnici su istraživanje sproveli na 32 osobe koje su svaki drugi dan morale da dremnu 10, 30 i 60 minuta. Raspoloženje, subjektivna pospanost i kognitivni učinak mjereni su u intervalima od 5, 30, 60 i 240 minuta nakon buđenja, kako bi se uporedile dugotrajne prednosti različitih vrsta drijemki. Sva trajanja drijemanja u rasponu od 10 do 60 minuta imala su jasne prednosti nad ostajanjem budnima.

Drijemanje od 10 minuta bilo je najbolja opcija ako želite da izbegnete takozvanu 'tromost sna' - onaj čudan osećaj ošamućenosti nakon buđenja kada ne znate ko ste, što ili gdje ste. Ova inercija spavanja uzrokovala je privremeni pad u performansama subjekata, ali učinci su nestali unutar 30 minuta nakon buđenja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije