Zdravlje

Rashladiće vas ljuta papričica

Rashladiće vas ljuta papričica
Foto: Ilustracija | Rashladiće vas ljuta papričica

Kada se temperature danima ne spuštaju ispod 30 stepeni, mnoge uobičajene navike moraju da se promijene. Način ishrane predstavlja jednu od ključnih. Na jela koja se dugo i teško vare treba zaboraviti, jer ona stvaraju utisak da je još toplije. Salame, pržena jela, umaci sa pavlakom i majonezom, kao i torte sa raznim teškim kremovima, treba da sačekaju hladnije dane, savjetuju nutricionisti.

U vrijeme nesnosnih vrućina treba se usmjeriti na testenine i pirinač, pod uslovom da se jedu sa laganim sosovima, maslinovim uljem i prilozima od povrća. Riba i bijelo meso takođe treba da budu na jelovniku, kuvani na pari, bareni, na roštilju i sa gomilom sezonskog povrća.

Poželjno je i sirovo i kuvano povrće, jer osvježava organizam, podstiče izbacivanje toksina, obezbjeđuje potrebnu energiju i reguliše varenje. Osim toga, predstavlja riznicu mineralnih soli, vitamina i biljnih vlakana, supstanci od neprocjenjivog značaja za zdrav i lijep izgled.

Ljubitelji zelene salate koja je savršen čistač crijeva i puna vode, mogu do mile volje da uživaju u njenom ukusu u vrelim ljetnjim danima. Zelena salata sa kuvanim jajima ili posnim mesom, predstavlja uspješnu zamjenu za glavno jelo.

Ljeti treba jesti i osvežavajuće gorke i kisele namirnice, kao što su radič, cikorija, rukola, grejpfrut i drugo južno voće. Preporučuje se i jogurt, kao i ljute papričice koje su dobre jer dovode do širenja krvnih sudova i snižavanja tjelesne temperature.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije