Zdravlje

SZO optužena ograničavanje pristupa vakcini

SZO optužena ograničavanje pristupa vakcini
Foto: Ilustracija | SZO optužena ograničavanje pristupa vakcini

PARIZ - Humanitarna organizacija "Ljekari bez granica"/MSF/ optužila je danas Svjetsku zdravstvenu organizaciju /SZO/ da ograničava distribuciju vakcine protiv ebole u Demokratskoj Republici Kongo, gdje je od ove bolesti preminulo više od 2.100 ljudi.

"Jedan od najvećih problema je činjenica da SZO ograničava distribuciju vakcine i da je zaštićena samo nekolicina ugroženih ljudi"", navodi se u saopštenju humanitarne organizacije.

U saopštenju se poziva na formiranje nezavisnog međunarodnog koordinacionog komita za garanciju transparentnosti upravljanjem zalihama i razmjenom podataka.

Prema podacima organizacije, od avgusta prošle godine oko 225.000 ljudi dobilo je vakcinu koju je proizveo njemački farmaceutski gigant "Merk", ali se ističe da je to nedovoljno.

Zvaničnik MSF-a Izabel Defurni rekla je da dnevno može biti vakcinisano 2.000 do 2.500 ljudi, a ne 500 do 1.000, kao sada.

MSF dodaje da su nejasni razlozi za ograničavanje distribucije lijekova i da je vakcina do sada dokazala svoju "bezbjednost i efikasnost". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije