Zdravlje

Šparoge: Vitka namirnica prepuna zdravlja

Šparoge: Vitka namirnica prepuna zdravlja
Foto: Ilustracija | Šparoge: Vitka namirnica prepuna zdravlja

Šparoge su se prije smatrale delicijom, a mogle su se pronaći samo na bogataškim stolovima. Šparoge su zbog svoga okusa i ljekovitih svojstava cijenjene još u razdoblju Starog Rima, kad su čitave flote brodova odlazile u prikupljanje šparoga za careve.

Možda se upravo zbog toga ponekad zovu carsko povrće. Ali, danas je ova supernamirnica dostupna svima - šparoge možete kupiti na tržnici i u tržnim centrima.

Možete se uputiti u branje divljih šparoga, što ujedno djeluje i kao antistresna terapija.

Šparoga, lat. asparagus, je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana.

Jedna je od najstarijih samoniklih kultura na Mediteranu. Cijenjena je kao delicija već više od 2.000 godina.

Dijele se u tri vrste:

Zelene

Ova vrsta šparoga blagog je okusa, raste u proljeće do otprilike 20 cm visine te se najčešće može naći u lokalnim trgovinama.

Bijele

Bijele šparoge mnogo su skuplje od ostalih vrsta zbog rada potrebnog za njihovu proizvodnju. Dok rastu, izdanci se čuvaju pokriveni i što dalje od sunca kako bi se spriječio nastanak hlorofila, koji zelenim šparogama daje boju. Bijele šparoge su mekše, ali slabijeg okusa od zelenih i ljubičastih; ipak, neki kuvari ih više vole pripremati jer su specifičnije i jedinstvenije.

Ljubičaste

Ova vrsta izraste otprilike od 2,5 do osam cm, gotovo je bez vlakana, a neki kažu i da je najukusnija svježa. Kuva se brzo, ima voćni okus, a dodatnu zdravstvenu vrijednost daju joj fitonutrijenti antocijanini, odgovorni i za njihovu ljubičastu boju. Kod produženog kuvanja, ljubičasta boja će se izgubiti.

Ljekovita svojstva šparoge

Šparoga ima bogatu nutritivnu vrijednost - sadrži vitamine A, K, B, C i E, folnu kiselinu, željezo, bakar, vlakna, mangan, kalijum, kolin, cink, magnezijum i selen.

Uz svoj bogat nutritivni profil, šparoga je siromašna kalorijama. Sto grama šparoga sadrži tek 20 kalorija - što je čini idealnom namirnicom za mršavljenje. Zahvaljujući saponinima i flavonoidima, šparoga ima snažna antiupalna svojstva. Zbog toga povoljno djeluje kod bolesti srca i krvnih žila.

Šparoga je jedan od najbogatijih izvora rutina - flavonoida koji smanjuje holesterol i krvni pritisak te jača krvne sudove.

Porcija šparoga sadrži čak 114 odsto preporučene dnevne količine vitamina K, koji je neophodan za sintezu osteokalcina - proteina koji jača kosti. Vitamin K sprečava nakupljanje kalcijuma u tkivima koje može dovesti do ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Velike količine inulina u šparogi ključne su u liječenju probavnih problema. Naime, inulin je idealna hrana za dobre bakterije koje poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari, smanjuju rizik od alergija i raka crijeva.

Vlakna u šparogi podstiču probavu te smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.

Šparoga, uz lubenice i avokado, spada u namirnice najbogatije glutationom. Glutation je jedan od najproučavanijih i najvažnijih antioksidanasa. Bitan je za cjelokupno zdravlje, obnavljanje imunoloških ćelija i jedan je od najjačih sredstava za čišćenje organizma. Niski nivoi glutationa povezane su s preranim starenjem, pa čak i smrti.

1. Pomažu pri mršavljenju

Pokušavate skinuti višak kilograma? Pokušajte sa šparogama! Imaju malo kalorija, a puno vlakana koja će vas zasititi. Prehrana bogata vlaknima snižava nivo holesterola i šećera u krvi.

2. Pročišćava urinarni trakt

Šparoge sadrže visoke nivoe aminokiseline asparagin, koja djeluje kao prirodan diuretik te tijelo rješava soli i viška tekućine.

3. Djeluju kao afrodizijak

Vitamin B6 podstiče osjećaj uzbuđenja, a kako su pune i vitamina E, stimulisaće polne hormone i kod muškarca i kod žena.

4. Rješava vas osjećaja nadutosti

Ako vam se čini da ste naduti nakon svakog obroka, dodajte jelima šparoge i izbjegnite​ problem. One unapređuju zdravlje probavnog sistema, a kako sadrže i probiotik, na prirodan način balansiraju broj dobrih bakterija u crijevima.

5. Sadrži folnu kiselinu

Folna kiselina neophodna je za sintezu DNK, normalan rast i razvoj, pa se posebno ističe njena važnost u trudnoći. Folna kiselina takođe je važna u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koja tijelom prenose kiseonik, te u stvaranju ćelija koje čine sluznicu i kožu.

6. Sadrže vitamine K i E

Iako su fantastični i ostali nutrijenti koje sadrži šparoga, vitamin K je posebno važan jer održava kosti zdravima, dok se vitamin E brine da vaš organizam primi dovoljnu količinu antioksidanasa koji će vas zaštititi od slobodnih radikala i ojačati vaš imunološki sistem.

7. Liječe mamurluk

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, aminokiseline i minerali prisutni u šparogama mogu olakšati simptome mamurluka i zaštititi jetru od toksina iz alkohola. Stoga, kako biste izliječili mamurluk - pijte puno vode, dobro se odmorite i jedite šparoge, poručuju istraživači.

Omlet

Sastojci

  • vezica šparoga
  • 6 jaja
  • 3 šnite slanine
  • mala vezica mladog luka
  • dvije kašičice maslinovog ulja
  • so, biber

Priprema:

Ako imate šparoge koje su deblje i mesnatije, očistite ih tako da ih prelomite rukom i odvojite drvenasti dio stapke od sočnijeg dijela s vrhom. Vrhove kratko blanširajte u slanoj vodi, samo dva-tri minuta.

Sitno nasjeckajte luk. U širokoj tavi zagrijte ulje, pa na njega bacite luk. Kad omekša dodajte mu slaninu. Dok ona porumeni, istucite jaja, posolite ih i pobiberite. Izlijte jaja na tavu pa promiješajte. Tada dodajte i vrhove šparoga. Pecite tek toliko da se smjesa poveže, a jaja ostanu kremasta. Ako koristite vrlo mlade divlje šparoge, u omlet ih možete ubaciti i sirove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije