Zdravlje

Šta sve treba da sadrži idealan doručak

Šta sve treba da sadrži idealan doručak
Foto: N.N. | Šta sve treba da sadrži idealan doručak

Često se kaže da je doručak najvažniji obrok u danu. Ali šta čini najzdraviji doručak? Koju hranu ili hranljive materije treba da tražite da biste podstakli svoje tijelo?

Da li je doručak zaista toliko važan?

Doručak hrani telo važnim hranljivim materijama i daje energiju za početak dana. Istraživanja takođe dokazuju važnost jutarnjeg obroka. Jedna analiza podataka iz 2021. godine od preko 30.000 ljudi otkrila je da su pojedinci koji su preskočili doručak skloniji unosu manje ključnih hranljivih materija, uključujući vlakna, vitamine C, D i A, vitamine B, kalcijum, gvožđe i fosfor, piše Real Simple.

Još jedno istraživanje je pokazalo da je preskakanje doručka povezano sa smetnjama u cirkadijalnim ritmovima, kao i sa višim nivoima šećera u krvi nakon jela do kraja dana kod onih sa dijabetesom.

Komponente zdravog doručka

U pogledu toga od čega se zapravo sastoji dobro zaokružen doručak, postoji nekoliko ključnih hranljivih sastojaka koje treba tražiti.

"Najzdraviji doručak se sastoji od složenih ugljenih hidrata, proteina i masti zdravih za srce kako biste bili siti, dali energiju za početak dana i održavali težinu", kaže registrovani dijetetičar Asmita Batajo za Real Simple.

Složeni ugljeni hidrati

Iako se često omalovažavaju, ugljeni hidrati su ključni za zdrav doručak (i sveukupno uravnoteženu ishranu). Međutim, važno je odabrati složene ugljene hidrate jer su bogati vlaknima, vitaminima i mineralima. Redovno davanje prioriteta složenim opcijama ugljenih hidrata kao što su integralne žitarice, voće, povrće i mahunarke u vreme doručka obezbediće širok spektar hranljivih materija koje poboljšavaju zdravlje, plus, njihova vlakna nam pomažu da duže budemo siti zahvaljujući svojoj sposobnosti da regulišu šećer u krvi.

Bjelančevina

Proteini nisu samo neophodni za zdrav nivo energije i sitost, upravo ono što tražimo od doručka,  već takođe pomažu u izgradnji i održavanju skoro svakog tkiva u tijelu. U idealnom slučaju, ciljajte na vitke proteine, koji imaju manje zasićenih masti i holesterola u ishrani kako biste podržali optimalno zdravlje srca. To može uključivati komade mesa ili živine, jaja, ribu, orašaste plodove, sjemenke, mliječne proizvode sa niskim sadržajem masti i mahunarke.

Zdrave masti

Zdrave masti takođe povećavaju zadovoljstvo nakon jela, čineći ih savršenim za doručak. Zdrave masti promovišu zdravlje ćelija, mozga, srca i metabolizma, istovremeno obezbjeđujući koncentrisani izvor energije. Nisu sve vrste masti tako korisne kao druge kada su u pitanju njihove zdravstvene prednosti. Od tri glavne vrste masti (zasićene, trans i nezasićene), birajte izvore nezasićenih masti što je češće moguće, pozitivno utiču na zdravlje srca, dok druge dve vrste masti mogu biti štetne za njega kada se konzumiraju u velikim količinama. Izvori nezasićenih masti za srce su masline, maslinovo ulje, avokado, orasi, sjemenke i neka biljna ulja poput šafranike i suncokreta.

(NovostiMagazin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije