Zdravlje

Tehnike kako da se opustite i mirno zaspite

Tehnike kako da se opustite i mirno zaspite
Foto: N.N. | Tehnike kako da se opustite i mirno zaspite

Ako ovih dana imate problema sa spavanjem, ne brinite jer niste jedini. Mnogima je naveče teško zaspati, a kada napokon uspiju utonuti u san - nerijetko se bude iz njega. Istražili smo neke od tehnika koje bi mogle pomoći da se opustite, pročistite misli i mirno zaspete.

To-do lista

Bez obzira na to radi li se o poslovnim ili privatnim obavezama, zapišite ih na papir. Veoma je teško opustiti se prije spavanja ako vam se po glavi motaju misli sa svim zadacima koje treba da napravite idućeg dana. Kako ne biste razmišljali o njima, svako veče na papir ispišite zadatke i napravite raspored kada ćete koji obaviti. Za dodatnu razbibrigu možete se poslužiti različitim bojama.

Sporije disanje

Disajni sistem odličan je pomagač u procesu opuštanja i umirivanju stresnih misli koje vas drže budnima. Stavite ruku na srce kako biste osjećali ritam otkucaja, a zatim duboko udahnite i zadržite dah četiri sekunde te potom polako izdahnite. Ponavljajte postupak sve dok ne osjetite da se ritam otkucaja srca usporio.

Bez telefona i televizije

Posljednjih dana svi gledaju vijesti i vrijeme provode na mobitelu ne bi li saznali nešto novo o aktuelnoj situaciji u vezi s virusom korona. Međutim, telefon, tablet, televizija i laptop ometaju san. Razlog tome je plavo svjetlo koje šalje organizmu signal da prestane stvarati melatonin - hormon spavanja. Umjesto toga, plava svjetlost mozgu govori da ostane budan. Uklonite uređaje iz spavaće sobe i pokušajte ih ne koristiti prije spavanja.

Recite svoje brige naglas

Ako vam se prije spavanja po glavi motaju sve nedaće kojima svjedočimo u posljednje vrijeme i razmišljate o tome što bi se u budućnosti moglo dogoditi, a niti jedna druga metoda vam ne pomaže, onda recite naglas sve što vas muči. Bez obzira na to što niko ne sluša. Samo recite to sve naglas i olakšajte sebi dušu. Ne treba uvijek da budete hrabri i držite sve u sebi.

Joga za opuštanje

Mnogi ljudi ističu kako im joga pomaže kod problema sa spavanjem. Ako nikad prije niste praktikovali jogu, sada je pravo vrijeme. Joga ima izuzetno povoljan uticaj na tijelo i um te oslobađa od stresa. Čak i ako ste potpuni početnik, ne brinite. Postoji niz primjera vježbi namijenjenih različitim grupama, od početnika do naprednih vježbača joge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije