Zdravlje

U anesteziji držali pacijenta i do 16 sati

U anesteziji držali pacijenta i do 16 sati
Foto: Ilustracija | U anesteziji držali pacijenta i do 16 sati

Anesteziolozi Klinike za anestezilogiju i reanimatologiju UKC-a Tuzla u posljednjih sedam godina nisu imali nijednu neobjašnjenu smrt tokom uvoda u ansteziju, što je, kažu, impozantan rezultat jer je taj procenat u svijetu od jedan do tri odsto godišnje smrtnih slučajeva.

Svoja iskustva, kako su najavili, podijelit će od 1. do 3. novembra na 1. simpozijumu anesteziologa i reanimatologa u FBiH sa kolegama iz čitave BiH, Hrvatske, Švedske, Turske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Bugarske.

Građani malo znaju o ulozi anesteziologa, bez čije pomoći hirurzi ne bi mogli raditi operacije, koje znaju trajati i do 16 sati.

"Tih 16 sati samo jedna osoba vlada vašim organskim sistemom. To je anesteziolog. Nažalost, pacijent njega ne zna, vidi ga možda pri pregledu. Ljudi samo pitaju o hirurgu koji ga je operisao. Je li anestezija opasna? Naravno da jest. Svako oduzimanje svijesti, disanja i pokreta je opasno. Ali bez toga se ne može obaviti nijedan operativni zahvat", pojasnio je Semir Imamović, načelnik Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC-a Tuzla.

Imamović ističe da su tehnologija i lijekovi napredovali tako da su neistinite priče tipa "uveli ga u anesteziju i nisu ga mogli probuditi". Komplikacije koje nastanu na operaciji, poput moždanog udara, nemaju, kažu, veze s anestezijom.

"Imali smo dijete koje je bilo 40 minuta u komi nakon utapanja u Jali, ali je vraćeno u život. Nažalost, tada smo bili skromni s ovim akademskim titulama da bismo znali kako se to piše pa da rezultat objavimo u svijetu. To je dijete danas živo i zdravo bez posljedica", ispričao je doktor Imamović.

Raspon starosti njihovih pacijenata je od bebe do 90 godina. Godišnje se uradi više od 15.000 zahvata i oko 25.000 specijalističkih pregleda te je klinika kostur cijelog UKC-a.

Anesteziolozi ističu da pokušavaju razbiti predrasude o anesteziji kao opasnosti te osporiti mišljenje da je anesteziolog bitan samo u sali jer on je odavno izašao iz te sale i čak sad vodi odjeljenje za intenzivnu njegu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije