Zdravlje

Ventolin u apotekama tek u februaru, spalmotil uskoro u prodaji

Ventolin u apotekama tek u februaru, spalmotil uskoro u prodaji
Foto: N.N. | Ventolin u apotekama tek u februaru, spalmotil uskoro u prodaji

BANJALUKA – Rastvor ventolin, koji je potreban za inhaliranje, ponovo će se naći u apotekama u Srpskoj tek u februaru, dok je spalmotil uvezen u Bosnu i Hercegovinu i ubrzo bi trebao biti dostupan pacijentima.

"Lijek zaštićenog naziva spalmotil proizvođača 'Galenika' je uvezen u Bosnu i Hercegovinu i juče je dostavljen u Kontrolni laboratorij Agencije i danas je ovaj zahtjev uzet u prioritet kako bi pacijentima što prije bio dostupan lijek. Nosilac dozvole za lijek zaštićenog naziva ventolin proizvođača 'Glaxo' je dostavio  informaciju da će lijek ponovo biti na tržištu BiH u februaru", potvrdili su za "Nezavisne novine" iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Podsjećamo, "Nezavisne novine" su ranije pisale da u apotekama širom Srpske vlada nestašica ventolina kao i zamjenskih rastvora, što stvara probleme pacijentima kojima je potrebno inhaliranje.

Iz mnogobrojnih apoteka sa kojima smo razgovarali naveli su da su sve zalihe prodali, a da je do novih količina nemoguće doći.

Tom prilikom Dajana M., majka jednogodišnjeg dječaka kome su propisane inhalacije, istakla je da pomenuti rastvor nisu uspjeli pronaći u Banjaluci.

"Zalihe koje smo imali smo prodali, a nove ne možemo nabaviti", rekli su u jednoj apoteci iz Istočnog Sarajeva.

"Propisali su nam inhalaciju ventolinom, međutim, ni u jednoj apoteci, a obišli smo ih mnogo, nismo uspjeli pronaći ventolin. Rekli su nam da ga ne mogu nabaviti, a i da nemaju njegovu zamjenu", rekla je ona.

Kako navodi, pedijatri su upoznati sa nedostatkom ovog rastvora u apotekama, ali je svakako propisuju pacijentima.

"Zaista je nama roditeljima ovim otežana situacija. Pokušali smo tražiti rastvor i u obližnjim gradovima, međutim, ni u tim gradovima nismo pronašli", kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije