Zdravlje

Šipak: Simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života

Šipak: Simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života
Foto: Vladimir Stojaković | Vladar jeseni: Simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života

U ranu jesen rubovi šuma, livada i poljskih puteva rumene se od šipka, koji "puca" od obilja vitamina C, kalijuma, flavonoida, voćnih kiselina, pektina i brojnih drugih tvari koje su blagotvorne za probavni i mokraćni sistem, jačanje imuniteta i zacjeljivanje oštećene kože.

Šipak, hranjivo voće bogato antioksidansima, oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Izuzetno su popularni njegovi sok, sjemenke i ulje. Mnoge su studije potvrdile da se radi o jednoj od najljekovitijih voćaka na svijetu zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem.

Vatrenocrveni plodovi razvijaju se iz svijetloružičastih cvjetova divlje ruže, a prva asocijacija na ovu namirnicu je osvježavajući, ugodno kiselkasti čaj koji pomaže protiv umora i iscrpljenosti te olakšava prehladu, temperaturu i grip.

Riznica vitamina i minerala

Plod divlje ruže bogat je zavidnom količinom hranjivih nutrijenata. Obiluje vitaminima D, P, K, B1, B2, B3 i provitaminom A.

Ono po čemu se izdvaja i što ga čini jednim od najzdravijih plodova je visoka koncentracija vitamina C, koja je, prema tvrdnjama naučnika, čak pedeset puta viša nego u narandži.

Osim toga, mnogi ugledni naučnici (Vinkelman, Flam i dr.) sproveli su istraživanja koja su potvrdila da se kuvanjem plodova šipka sadržaj vitamina C u njima ne smanjuje.

Upravo suprotno - nakon desetominutnog kuvanja ploda, količina vitamina C se, prema tvrdnjama istraživača, čak i povećava. U mesnatim plodovima šipka sadržane su znatne količine važnih minerala; natrijuma, željeza, selena, mangana te nešto manje količine magnezijuma, kalijuma, fosfora, sumpora i silicijuma.

Odličan je izvor flavonoida, jabučne, limunske i askorbinske kiseline, tanina, karotenoida (likopen i ksantofil).

Poboljšava rad probave i bubrega

Šipak je bogat voćnim kiselinama koje imaju značajnu ulogu u liječenju bolesti mjehura i bubrega.

Od velike je važnosti u prevenciji bubrežnih i mokraćnih kamenaca. Na prirodan način štiti i probavu - podstiče je i reguliše, bez štetnih nuspojava.

Pomaže kod svih želučanih tegoba: zaustavlja proljev, nadražaj želuca i povraćanje te blagotvorno djeluje na obnovu želučane sluznice. Prirodni je diuretik koji tijelu pomaže da se oslobodi toksina i obnovi cijeli organizam.

Štiti od bakterija i Virusa

Flavonoidi sadržani u šipku štite ga od patogena iz okoline, kao što su bakterije i virusi. Vitamin C najsnažnije je sredstvo protiv infekcija, posebno u prevenciji gripa i prehlade.

Zbog toga je šipak odlično sredstvo za jačanje imuniteta, te prirodna pomoć oporavku organizma nakon bolesti.

Pomaže kod bolnih zglobova i mišića

Trjeslovine kojima je šipak bogat takođe su odlični saveznici zdravlja. Blagotvorno djeluju na mišiće, kosti i sluznicu, štite ih od uzročnika bolesti i pomažu u njihovom liječenju.

Zbog protivupalnih svojstava, šipak se smatra dragocjenim prirodnim sredstvom za liječenje artritisa te gihta i reume. Istraživanje iz 2007. godine sprovedeno na pacijentima koji su patili od upale zglobova potvrdilo je snažne učinke šipka na ublažavanje upalnih procesa.

Kod pacijenata koji su svakodnevno uzimali kapsulu šipka bol je smanjena za čak 40%.

Štiti od stresa i hormonsne neravnoteže

Šipak je izuzetno djelotvoran u suzbijanju zdravstvenih tegoba koje su usko povezane sa stresom. Pomaže u ublažavanju probavnih smetnji, visokog krvnog pritiska te pojedinih cirkulacijskih tegoba koje su posljedica stresa.

Djelotvoran je i u regulaciji hormona. Prirodno je sredstvo koje može pomoći pri ublažavanju menstrualnih grčeva i problema s matericom. Ublažava glavobolju, vrtoglavicu i migrenu.

Savršena njega za vašu kožu

Bogatstvo voćnih kiselina šipak čini idealnim sredstvom za njegu i zaštitu kože, iznutra i izvana. Prirodni sastojci podstaknuće odstranjivanje odumrlih ćelija na koži, smanjiti proširene pore i očistiti nečistoće na koži.

Djelotvoran je kod kožnih problema - pospješuje regeneraciju ćelija i povećava nivo kolagena koji je zaslužan za čvrstoću, glatkoću i sjaj. Ublažava posljedice psorijaze, ekcema, dermatitisa, opekotina kao i vidljivost hiperpigmentacije - poput staračkih ili sunčanih pjega.

Ublažava bore, ožiljke, akne, strije te koži vraća vlagu i vitalnost.

Ostale zdravstvene dobrobiti šipka:

  • otklanja umor i malaksalost,
  • liječi glavobolju i vrtoglavicu,
  • pomaže u detoksikaciji,
  • zaustavlja mučninu i proljev,
  • štiti od kardiovaskularnih bolesti,
  •  poboljšava cirkulaciju,
  • sprečava anemiju,
  • pročišćava disajne puteve,
  • pozitivno djeluje na kožu, mišiće i kosti,
  • liječi kožne bolesti i alergije.

Kako očistiti i čuvati šipak

*Berite šipak u rukavicama i u staroj odjeći koju vam nije žao izložiti trnju.

*Najčešće se beru zreli, čvrsti, crveni plodovi koji još nisu omekšali i potamnili.

*Šipak se bere bez stabljikice. Očistite ga od ostatka cvijeta (tamnih listića) na vrhu ploda, a potom ga odmah stavite na sušenje kako se ne bi pokvario.

*Plodovi se suše cijeli, ili se prije sušenja prerežu po dužini. Prerezane plodove treba očistiti od sjemenki i dobro oprati, kako biste odstranili bjelkaste dlačice koje okružuju sjemenke (radite s rukavicama jer dlačice mogu iritirati kožu).

*Neki ostavljaju šipak da se danima suši na suncu, a brži postupak je zagrijavanje u rerni na 40-50°C (ne više od toga!) kako bi plodovi zadržali intenzivnu crvenu boju.

*Uzmite u obzir da će količina osušenog šipka biti dvostruko (a ponekad i više nego dvostruko) manja od količine svježe ubranih plodova.

*Osušeni šipak čuvajte u pamučnim ili lanenim vrećicama, na hladnom i prozračnom mjestu, i potrošite ga u roku od najviše jedne godine.

Liker

Očistite 500 g šipka od ostatka cvijeta i plodove uzdužno razrežite na četiri dijela.

Plod zajedno sa sjemenkama stavite u cjedilo i ispirite vodom dok ne uklonite dlačice. Šipak ocijedite i stavite u teglu. Dodajte 150-200 g šećera, prelijte sa sedam dl rakije (npr. lozovače) i zatvorite teglu.

Držite teglu dvije-tri sedmice na toplom mjestu i povremeno je protresite. Potom liker procijedite i ostavite mjesec dana na sobnoj temperaturi.

Marmelada

Mnogo je različitih varijacija pripreme marmelade od šipka, a pritom je važno znati da ćete smjesu možda morati pasirati više puta kako biste se riješili sjemenki i dlačica iz plodova. Marmelada se mora kuvati na laganoj vatri uz stalno miješanje, kako ne bi zagorjela. Među najjednostavnijim receptima je ovaj:

Zrele i zdrave plodove očistite od dlačica i košpica pa mesnati dio ploda kuvajte u što manje vode (na jedan kilogram šipka jedna šoljica vode) dok ne omekša. Protisnite kroz pasirku, gusto cjedilo ili gazu (neki koriste najlonsku čarapu), pa na kilogram smjese dodajte jednaku količinu smeđeg šećera. Kuvajte stalno miješajući do željene gustoće. Vruću smjesu ulijte u sterilizovane tegle.

Istorijat

Šipak je biljka koja pripada rodu ruža, porodici Rosaceae. Nosi titulu jedne od najstarijih biljaka korištenih u ishrani i liječenju. Još u kameno doba ljudi su za ozdravljenje koristili lišće, plod i cvijet.

Za vrijeme Rimskog carstva vjerovali su da je učinkovit čak i u liječenju bjesnoće. Otuda i potiče njegovo ime - pasja ruža.

U narodu je danas poznat po više od desetak različitih naziva - divlja ruža, plotna družica, ščipak, šibek, šip, šipkovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije