Zdravlje

Zašto toliko boli kada se posiječete papirom?

Zašto toliko boli kada se posiječete papirom?
Foto: Pixabay | Zašto toliko boli kada se posječete papirom?

Kada se posječemo na papir, naizgled benigna posjekotina boli više nego druge i teže zarasta. Dermatolog ima objašnjenje zašto je to tako.

U našim prstima nalaze se gusto zbijeni nervni završeci, zbog čega imamo jači osjećaj boli u slučaju povrede, čak i sitne poput one kada se posječete na papir, prenosi 24 sata.hr.

Takođe, ivica papira je nekako nazubljena tako da su posjekotine takve da im treba duže da zarastu, što možete vidjeti ako pogledate ivicu pod mikroskopom. A element iznenađenja u povrijedi od papira može biti jedan od razloga zašto bol nekada osjećamo jače nego kada se posječemo nožem.

"Postoji psihološki element iznenađenja jer se dešava tako brzo da nemate vremena da povučete ruku. Takođe, pošto ne očekujemo povredu od papira, to čini osjećaj bola još intenzivnijim. Dok radimo sa nožem, skloni smo da budemo oprezni, jer znamo da postoji opasnost, ali sa papirom nije tako", rekla je Hejli Goldbah, dermatolog iz Medicinskog centra UCLA Health.

Kako dodaje, to je nešto što se dešava uglavnom na prstima. Ljudi imaju nervne završetke po cijelom tijelu, ali na mjestima kao što su vrhovi prstiju ili usne, njihova gustoća je velika.

"Ovi nervni završeci su poznati kao nociceptori i šalju signale mozgu o stvarima koje mogu da izazovu oštećenje kože, poput ekstremne toplote, ekstremne hladnoće ili neke hemikalije", objasnila je dermatolog.

Dodala je da bi jedan od razloga zašto je potrebno nekoliko dana da zaraste posjekotina na papiru mogao biti i to što je na rukama sa kojima stalno nešto radimo, pa se rana stalno otvara.

Osim toga, sama ivica papira je blago nazubljena, pa sječe kožu brže nego što shvatite šta se dešava. Takav rez nije gladak i potrebno mu je više vremena da se zaraste.

"Takođe, pošto je papir napravljen od drvene pulpe, pamuka ili drugih vlakana, mali dijelovi mogu ostati u rani i izazvati upalu. Zato je važno da takvu posjekotinu odmah operete sa malo sapuna i vode", kaže Goldbahova, prenio je RTCG.

Napomenula je i da ne treba vjerovati starim pričama da je ranu bolje ostaviti otvorenu, kako bi se stvorila krasta i rana brže zarasla. Njen savjet je da ranu držite vlažnom ispod zavoja.

"Rane trebaju biti vlažne kada zarastaju, to im pomaže da brže zarastaju, oštećene ćelije se brže zamjenjuju novim. Osim toga, rane su manje bolne kada su vlažne", pojasnila je Goldbahova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije