Svijet životinja

Snimljena jedna od najjezivijih životinja na svijetu (VIDEO)

Snimljena jedna od najjezivijih životinja na svijetu (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Snimiljeno jedno od najrjeđih i najjezivijih životinja na svijetu (VIDEO)

​Misteriozni morski svijet skriva brojna iznenađenja, a nedavno otkriće zvjezdastih morskih pasa predstavlja pravu senzaciju. Ovaj rijedak primjerak, inače poznat po svojoj stidljivosti pred kamerama, uhvaćen je u svojem prirodnom okruženju tokom istraživanja dubokih voda uz obalu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Naučnici iz OceanX-a, istraživačke organizacije specijalizovane za proučavanje okeana, imali su sreću da naiđu na jedinku zvjezedastog morskog psa dok su istraživali duboke vode uz obalu Ujedinjenih Arapskih Emirata, mjesto koje do tada nije bilo poznato kao stanište ove vrste. Snimke su zabilježene u decembru 2023. godine tokom plovidbe po Omanskom zalivu u podmornici na dubinama od oko 850 metara.

"Bio je to zaista nevjerovatan trenutak. Do tog trenutka nismo puno vidjeli, pa smo istraživali u nadi da ćemo nešto primijetiti", izjavila je Kasidi Nelson, juniorska urednica u OceanX-u koja je snimila ovaj rijedak prizor. "Bili smo upravo na ručku kada smo ga primijetili, pa smo bili iznenađeni. Pojavio se niotkuda i zatim se zadržao uz nas. Imali smo dovoljno vremena da ga posmatramo, napravimo nekoliko dobrih snimaka i razgovaramo s osobama u kontrolnom centru", dodala je Nelson.

Zvjezdasti morski psi su inače poznati po svojoj stidljivosti i rijetko se viđaju u svojem prirodnom okruženju. Iako su primijećeni u dubokim vodama širom svijeta (osim u zapadnom Pacifiku), njihovo pravo obilje i rijetkost još uvijek nisu u potpunosti poznati. "Ovo je zaista veliko otkriće. Snimke ovog morskog psa u svom prirodnom okolišu koje je zabilježio OceanX izuzetno su rijetke", izjavila je Džerijla Kamau-Veng, istraživačka analitičarka u OceanX-u.

Većina saznanja o ovoj vrsti potiče iz primjeraka koji su slučajno uhvaćeni mrežama komercijalnih ribara, što sugeriše da ova malo poznata vrsta trpi zbog ljudske aktivnosti. "Većina primjeraka koje ljudi imaju širom svijeta su ili mrtvi ili umirući. Obično, kada vidite organizme iz dubokog mora u blizini plitkih područja, to je obično zato što su ili na ivici smrti ili su bolesni", objasnila je Kamau-Veng.

"Na temelju činjenice da se često nalaze u mrežama za vuču, vjerujem da je glavna prijetnja njihovom opstanku upravo ribolov na morskom dnu i neodržive ribolovne prakse povezane s dubokim morem", dodala je Kamau-Vang, a prenosi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije