Književnost

Ruskinja Olga Martinova laureat nagrade koju dodjeljuje "Brankovo kolo"

Ruskinja Olga Martinova laureat nagrade koju dodjeljuje "Brankovo kolo"
Foto: Ilustracija | Ruskinja Olga Martinova laureat nagrade koju dodjeljuje "Brankovo kolo"

SREMSKI KARLOVCI - Ruska pjesnikinja Olga Martinova najnovija je dobitnica međunarodne nagrade "Branko Radičević", saopštio je danas žiri "Brankovog kola" iz Sremskih Karlovaca, koje ovo priznanje u slavu najvećeg pjesnika srpskog romantizma dodjeljuje svjetskim pjesnicima od 2006. godine.

Žiri u sastavu Nenad Grujičić, predsjednik, te Verica Tričković i Mićo Savanović, članovi, saopštio je da Martinova poeziju doživljava kao "poruku u boci" koju okean života nosi na svojim burnim talasima, kao duhovni biser pokrenut iz dubine podsvijesti.

"Oslanjajući se na viđenje Paula Celana, Martinova doživljava pesmu kao plutajuću istinu: 'Pesma može biti poruka u boci, predata nadanju, da bi negde i nekad mogla biti izbačena na kopno, na tlo srca'. Napisati novu pesmu, pronaći bocu s porukom u pesku, ravno je čudu i sreći", ističe Olga Martinova, pozivajući se na Osipa Mandeljštama, koji ukazuje i na stihove Jevgenija Baratinskog, zaboravljenog ruskog pjesnika iz Puškinovog vremena...

"Kao što u mojoj generaciji nađoh druga/ tako ću i čitaoca naći u potomstvu", kaže dalje žiri.

U simbiozi udaljenih epoha i različitih prostora, glasi nastavak saopštenja, u sumatraističkom, dakle, poetičkom načelu kakvo pronalazimo kod našeg Miloša Crnjanskog, sa slojevima mitskog u realnom, poezija Olge Martinove nosi neizrecivi potencijal kroz originalne slike i prizore u auri transcendentnog:

"Mlado vino u starom gradu piju dvije sjenke" ili "Kocke šećera svijetle u ranoj zimskoj noći".

"Ova pesnikinja, pored ostalog, demistifikuje svekolike ljudske okove, kanone i zablude ukazujući na ambivalentnu i nesrećnu čovekovu prirodu: 'Tužna senka grli mirotvornog anđela sa isukanim mačem'. U bogatoj mreži imaginacije koja sabira fragmente razbijenog sveta, svetle beluci osvojene stvaralačke slobode i potrebe za uspostavljanjem komunikacije", zaključuje žiri.

Olga Martinova (1962) rođena je u Rusiji u mjestu Dudinka, a odrasla u Lenjingradu, gdje je diplomirala studije ruskog jezika i literature.

Od 1991. godine živi u Frankfurtu. Piše poeziju, prozu i eseje na ruskom i njemačkom jeziku. Međunarodna nagrada "Branko Radičević" Olgi Martinovoj biće uručena 7. septembra na svečanom otvaranju 47. "Brankovog kola" u Sremskim Karlovcima, u najstarijoj srpskoj gimnaziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije