Književnost

Tribina u čast profesoru Radmilu Marojeviću

Tribina u čast profesoru Radmilu Marojeviću
Foto: Ilustracija | Tribina u čast profesoru Radmilu Marojeviću

BANJALUKA - U Crvenom salonu Banskog dvora sa početkom u 19 časova biće organiozovana tribina Portret profesora Radmila Marojevića.

Pored istaknutog lingviste Marojevića na tribini će govoriti i profesori Ranko Popović i Duško Pevulja.

Prof. dr Radmilo Marojević je doktorirao na Fakultetu političkih nauka, i na Filoškom fakultetu Beogradskog univerziteta. Od 1988. redovni je profesor ruskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Izabran je za redovnog profesora za predmete Istorija ruskog jezika i Sintaksa ruskog jezika 2008. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Predavao je srpski jezik kao strani na Moskovskom univerzitetu.

Na obnovljenoj Katedri za srpski jezik i srpsku književnost u Istočnom Sarajevu držao je nastavu iz predmeta Staroslovenski jezik i Istorija srpskog jezika, a na novootvorenoj Katedri za srpski jezik i književnost u Banjaluci predavao je Staroslovenski jezik i Uporednu gramatiku slovenskih jezika.

Danas na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci drži nastavu na Odsjeku za ruski jezik i književnost, a na Pravnom fakultetu predaje Rusku pravnu terminologiju.

Stekao je 1992. zvanje akademika Međunarodne slovenske akademije nauka, obrazovanja, umjetnosti i kulture. Bio je rukovodilac jugoslovenskog djela međunarodnog naučnog projekta "Lingvistika i stilistika prevođenja" u okviru programa saradnje Beogradskog i Moskovskog univerziteta.

Bio je dekan Filološkog fakulteta za cijeg mandata je prvi put formirana Katedra za srbistiku ‎(1998-1999). Od 1999. rukovodilac je i autor međunarodnog projekta "Slavenosrpska i rusko-srpska istraživanja" u okviru saradnje Beogradskog i Moskovskog univerziteta.

Predsjednik je Srpskog fonda slovenske pismenosti i slovenskih kultura (od osnivanja 1990) i predsjednik Južnoslovenskog odjeljenja Medunarodne slovenske akademije nauka (od 1992). Pokretač je i glavni urednik časopisa "Slavistički zbornik". Organizator je brojnih naučnih skupova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije