Vizuelna umjetnost

Na izložbi u Beču 80 djela srpskih umjetnika

Na izložbi u Beču 80 djela srpskih umjetnika
Foto: Tanjug/Video | Na izložbi u Beču 80 djela srpskih umjetnika

Povodom 200. godišnjice kompanije ”Wiener Städtische Versicherungsverein” otvorena je izložba pod nazivom “Nepoznati poznanici” (Unknown Familiars) u prestižnom Leopold muzeju u Beču.

Na izložbi su predstavljeni dijelovi iz umjetničkih kolekcija kompanija članica Vienna Insurance Group (VIG) i Wiener Städtische Versicherungsverein, među kojima i 80 djela srpskih umjetnika.

Izložba "Unknown Familiars" biće otvorena do 6. OKTOBRA ove godine.

Na otvaranju izložbe prisutne su pozdravili direktor Leopold muzeja Hans Peter Viplinger (Wipplinger), predsjednik Izvršnog odbora ''Wiener Stadtische Wechselseitige'' Robert Lashofer (Lasshofer), kustosi izložbe Filipe Batka (Philippe) i Vanesa Joan Miler (Vanessa Muller).

Izložbi je prisustvovala članica izvršnog odbora “Wiener Städtische osiguranja” Svetlana Smiljanić.

Nakon svečanog otvaranja direktor muzeja Viplinger rekao je za Tanjug da je ova izložba veoma važna, jer pod jednim krovom dolazi šest različitih kolekcija iz Vienna Insurance Group, prenosi Tanjug.

"I naslov je veoma važan, tako da postoji porodica u samom naslovu, iako se umjetnici i ne poznaju. Dakle, mislim da je veoma važan kulturni i humanistički aspekt koji stoji iza izložbe. Na ovoj izložbi naći ćete radove od epohe, recimo 1890. do umjetničke produkcije prošle godine'', rekao je on.

Viplinger je dodao da veoma veliki broj umjetnika iz Srbije živi i boravi u Beču, i da se tako umjetnici upoznaju.

"Radi o prenošenju ideje umjetnika. Imamo različitu kulturnu pozadinu, različite tradicije, način na koji se nosimo sa modernizmom. Ali kroz komunikaciju, kroz ovaj događaj, mi se okupljamo, približavamo se i razumijemo se“, rekao je direktor muzeja.

 Smiljanić rekla je danas prije svečanog otvaranja za Tanjug da je velika čast da se djela iz jedne srpske umjetničke kolekcije nalaze u Leopold muzeju.

"Izloženo je 80 radova od 15 umjetnika, počev od predstavnika jugoslovenske avangarde koji su stvarali od pedesetih godina 20. vijeka, pa do predstavnika današnje srpske umjetničke scene. Riječ je o izuzetnim remek-djelima, čiju su vrijednost prepoznali bečki kustosi i ta djela uvrstili u svoju selekciju, poput radova Vladana Radovanovića, Raše Teodosijevića, Mire Brtke, Ane Bešlić i mnogih drugih", rekla je Smiljanić.

Ona je navela da je kolekcija Wiener Art kolekcija koju je kompanija Wiener Städtische osiguranje predano stvarala od 2011. godine.

"Ta kolekcija sadrži više od 600 radova, od više od 100 umjetnika i svrha stvaranja te kolekcije je zapravo da pružimo podršku srpskoj umjetničkoj produkciji sa jedne strane, a sa druge strane da ta djela učinimo dostupnim široj javnosti putem brojnih izložbenih aktivnosti koje podržava", rekla je ona.

Ona je naglasila da su da su bečki kustosi bili ti koji su napravili izbor ovih djela, zato što danas u Leopold muzeju nisu samo djela iz Wiener Art kolekcije, dakle iz Wiener Städtische osiguranja, nego djela iz četiri kompanije koje pripadaju Wiener Städtische grupama.

"Mi danas počinjamo obilježavanje 200. godina Wiener Städtische grupe i ovde su prisutna djela iz Austrije, iz Češke, iz Srbije i iz Letonije",  naglasila je ona.

Kustos izložbe Filip Batka rekao je ranije danas za Tanjug da je ova izložba jako važna jer grupa Wiener Städtische Versicherungsverein obilježava 200. godina posotojanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije