Okolina

Klimatske nepogode Grenlandu donose finansijsku dobit

Klimatske nepogode Grenlandu donose finansijsku dobit
Foto: N.N. | Klimatske nepogode Grenlandu donose finansijsku dobit

​Grenland bi mogao da počne da izvozi pijesak "zahvaljujući" globalnom zagrijavanju koje topi ogromnu ledenu površinu ostrva i spira velike količine taloga u more, rezultat je najnovije studije tima naučnika iz Danske i SAD.

Pijesak bi Grenlandu mogao da donese korist od klimatskih promjena, objavio je tim naučnika iz Danske i SAD u časopisu "Nature Sustainability".

"Možete zamisliti topljenje leda kao jednu slavinu kroz koju se izliva pijesak na obalu", izjavio je glavni autor studije Met Bendiken, istraživač s Univerziteta Kolorado za Rojters.

Studija pod naslovom "Obećanja i opasnosti od eksploatacije pijeska na Grenlandu" navodi da bi Grenland morao da procijeni rizike obalnog rudarstva, naročito po ribarstvo.

Svjetska potražnja za pijeskom iznosila je oko 9,55 milijardi tona u 2017. godini, s tržišnom vrijednošću od 99,5 milijardi dolara i predviđa se da će dosegnuti gotovo 481 milijardu dolara u 2100. godini, podstaknuta rastućom potražnjom i mogućim nestašicama, navodi se u studiji.

David Burman sa danskog univerziteta u Arhusu, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da već postoji neka lokalna eksploatacija pijeska za domaću građevinsku industriju na Grenlandu.

"Trenutno je to jeftin resurs, ali će postati skuplji", kaže Burman.

Studija kaže da bi pijesak i šljunak mogli da se koriste i u budućnosti kako bi se ojačale plaže i obale koje su pod rizikom od porasta nivoa mora, što je dijelom uzrokovano i otapanjem Grenlanda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije