Okolina

Mumije lava otkrivene u Egiptu

Mumije lava otkrivene u Egiptu
Foto: N.N. | Mumije lava otkrivene u Egiptu

Dva mumificirana lava, stara oko 2.600 godina, otkrivena su u grobnici punoj statua i mumija mačaka u Sakari.

"Ovo je prvi put da je potpuna mumija lava ili mladunčeta lava otkrivena u Egiptu", rekao je Mostafa Vaziri, glavni sekretar Egipatskog savjeta antikviteta, koji je vodio tim koji je došao do otkrića. Analize i dalje traju, ali čini se da su lavovi prilično maleni - dugački su manje od metra, iz čega se zaključuje da nisu bili odrasli kada su uginuli.

Druge tri mumije koje pripadaju velikim mačkama su pronađene u blizini lavova. Ove tri druge mumije mogle bi biti leopardi, gepardi ili druge forme velikih mačaka. Oko 20 mumija malih mačaka takođe je pronađeno u blizini lavova.

"Oko 100 većih i manjih statua pronađeno je u blizini grobnice, od kojih većina prikazuje mačke. Statue su izgrađene od kamena, drveta ili metala kao što je bronza, i većina je vrlo detaljno obojena, ukrašena, a neke su ukrašene i zlatom", rekao je Vaziri.

"Mala drvena statua boginje Neit takođe je pronađena u grobnici, što je otkriće koje je pomoglo arheolozima da odrede datum izrade grobnice", rekao je Kaled al Anani, egipatski ministar antikviteta. Neit je bila boginja grada Sais, koji je bio glavni grad Egipta prije 2.600 godina. Iako je većina mumija pronađena u Sakari pripadala mačkama, pronađene su i mumije drugih životinja, kao što su ptice. U drugim dijelovima ove regije nalaze se mnogi drugi arheološki ostaci, što uključuje i prvu piramidu Egipta, koju je izgradio faraon koji je vladao prije 4.600 godina. To je najstarija piramida u Egiptu. U skorije vrijeme tu su otkrivene i katakombe stare 2.000 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije