Okolina

Navodna piramida na Antarktiku pokrenula razne teorije zavjera (VIDEO)

Navodna piramida na Antarktiku pokrenula razne teorije zavjera (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Navodna piramida na Antarktiku pokrenula razne teorije zavjera (VIDEO)

Pojavila se teorija da je riječ o piramidi, što je podstaklo bujicu rasprava i spekulacija na internetu. Situacija je postala još zanimljivija kada su ljudi počeli upoređivati oblik s Velikom piramidom u Egiptu, ističući sličnosti koje su primijetili na satelitskim snimcima južnog dijela planinskog lanca Elsvort na Antarktiku.

Neki su odmah počeli sugerisati različite teorije, uključujući mogućnost postojanja drevne civilizacije na Antarktiku prije mnogo hiljada godina. Drugi su se šalili, sugerišući povezanost s iluminatima ili postavljanjem pitanja poput "Kako su premjestili piramide iz Egipta na Antarktik?"

Međutim, nakon što je interes javnosti dostigao vrhunac, profesor geologije Erik Rignot dao je svoje objašnjenje. Tvrdi da oblik nije piramida, već planina s piramidalnim vrhom, koja se formira kao posljedica konvergencije ledenjaka na stranama kopnene mase.

Rignot i drugi stručnjaci ističu da su oblici koji podsjećaju na piramide česta pojava u prirodi, a ova "piramida" je zapravo vrh stijene koji strši iznad ledenjaka ili ledene ploče, poznat kao nunatak. 

Iako je prva reakcija bila uzbuđenje zbog mogućeg otkrića drevne građevine ili artefakta, razumijevanje prirodnih procesa na Antarktiku brzo je rasvijetlilo tajanstveni oblik, ostavljajući nas bez spektakularnih arheoloških otkrića, ali s još jednom fascinantnom pričom iz prirode, prenosi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije