SP Qatar 2022.

Okolina

Novo ostrvo u Pacifiku poslije erupcije vulkana

Novo ostrvo u Pacifiku poslije erupcije vulkana
Foto: Pixabay | Novo ostrvo u Pacifiku poslije erupcije vulkana
Tanjug

​PACIFIK - Novo ostrvo se, nakon erupcije podvodnog vulkana, pojavilo na površini jugozapadnog Tihog okeana, objavila je NASA.

Kako navodi opservacija "NASA Earth" površina novog ostrva iznosi čak jedan hektar.

"U jugozapadnom Pacifiku, greben morskog dna koji se proteže od Novog Zelanda do Tongem ima najveću gustinu podvodnih vulkana na svijetu", navode oni.

NASA je istakla da je "novorođeno" ostrvo veoma brzo napredovalo.

"Istraživači iz Geoloških službi Tonga procijenili su da je površna ostrva 4.000 kvadratnih metara, odnosno 1 hektar, a nadmorska visina 10 metara, što je 33 stope iznad nivoa mora, međutim ono što je zanimljivo ostrvo je trenutno "naraslo" na 24.000 kvadratnih metara, odnosno na 6 hektara", navode oni.

Novootkriveno ostrvo nalazi se jugozapadno od ostrva Late, sjeveroistočno od Hunga Tonga-Hunga Ha''apaija i sjeverozapadno od Mo''unga''onea.

Greben "Home" nalazi se u zoni subdukcije Tonga-Kermadek, oblasti gde se tri tektonske ploče sudaraju na granici koja se najbrže približava na svijetu.

Pacifička ploča ovdje "tone" ispod dvije druge male ploče, stvarajući jedan od najdubljih rovova na Zemlji i najaktivnijih vulkanskih lukova, dodaje se.

NASA je, takođe, u svom saopštenju dodala da su ostrva stvorena podmorskim vulkanima često kratkog vijeka.

Podsjećanja radi, ovo nije prvi put da erupcije vulkana dovode do stvaranja novog ostrva, zabilježeni su periodi erupcija 1852. i 1857. godine, kada su mala ostrva privremeno formirana nakon oba događaja.

NASA je, takođe, podsjetila da su erupcije 1984. i 2006. godine proizvele efemerna ostrva sa liticama koje su bile visoke 50 do 70 metara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije