Okolina

Snimljeno "drvo koje hoda" nalik onom iz "Gospodara prstenova" (VIDEO)

Snimljeno "drvo koje hoda" nalik onom iz "Gospodara prstenova" (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Snimljeno "drvo koje hoda" nalik onom iz "Gospodara prstenova" (VIDEO)

​Divno drvo koje nalikuje Entu iz "Gospodara prstenova" proglašeno je novozelandskim stablom godine.

Riječ je o sjevernom rata stablu, visokom i do 32 metra, koje stoji usred velikog obora blizu Karamee na Južnom ostrvu. Ovo čudno stablo, poznato kao "drvo koje hoda" zbog svog izgleda kao da korača preko polja, osvojilo je srca javnosti i arborističke zajednice. 

Sa svojim korijenjem i granama koje podsjećaju na ruke, izgleda poput Enta, izmišljene rase stvorenja iz "Gospodara prstenova". Ova divovska biljka, stara vijekovima, sada je prepoznata kao simbol izvanrednih stabala koje Novozelanđani imaju sreću doživjeti. Organizatori takmičenja ističu da je "drvo koje hoda" uvjerljivo dominiralo glasovima javnosti te da predstavlja izuzetnu značajku prirode koju treba cijeniti.

Osim što je impresivna po svojoj veličini, ovo sjeverno rata stablo poznato je po svojoj dugovječnosti, koja može doći i do 1000 godina. Njegova prisutnost u blizini groblja na zapadnoj obali Južnog ostrva dodatno pojačava njegov mistični šarm, dok se uzdiže visoko, gotovo istom visinom kao zgrada od sedam spratova.

Pobjeda ovog neobičnog stabla u takmičenju za stablo godine Novog Zelanda dodatno je naglasila važnost očuvanja prirodne okoline i bogatstva biljnog svijeta. Što se tiče organizacije, Bred Čadvalader izjavio je da je "drvo koje hoda" od početka dominiralo glasovima javnosti, naglašavajući time fascinaciju i divljenje koje je ovaj prirodni fenomen pobudio među ljudima.

Predsjednik NZ Arba, Riči Hil, takođe je istakao izuzetnu važnost ovog stabla kao reprezentativnog primjera prirodne ljepote Novog Zelanda. Njegove riječi ukazuju na to da je "drvo koje hoda" samo jedan od mnogih primjera izvanrednih stabala koja obiluju ovom prekrasnom zemljom, podstičući nas da cijenimo i brinemo se za ovaj dragocjeni dio naše prirodne baštine, prenosi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije