Okolina

Pratite nas na Google news

U okeanima širom svijeta završilo 1,56 milijardi zaštitnih maski

U okeanima širom svijeta završilo 1,56 milijardi zaštitnih maski
Foto: Tanjug/AP | U okeanima širom svijeta završilo 1,56 milijardi zaštitnih maski
N.N.

Procenjuje se da je 1,56 milijardi zaštitnih maski završilo u okeanima širom svjeta ove godine zbog pandemije virusa Covid-19, što ostavlja teške posljedice na morske životinje i biljke.

Organizacija čije je sjedište u Hongkongu, objavila je izveštaj koji pokazuje da je morski svijet zagađen s dodatnih 4.680 do 6.240 tona plastike zbog neporopisno odbačenih maski.

U izveštaju je navedeno da je potrebno 450 godina da se maske razgrade, a da bi čak i tada mikroplastika naškodila morskom svijetu i ekosistemu.

Kako je navedeno, usljed pandemije došlo je do značajno češćeg korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu, kao što su lična zaštitna oprema, pakovanja proizvoda za higijenu i hrane za ponjeti.

Istovremeno, niz mjera osmišljenih za smanjenje potrošnje plastike, poput zabrane jednokratne plastične kese, "odloženo je, pauzirano ili ukinuto".

Zagađenje plastikom svake godine ubije oko 100.000 morskih sisara i kornjača, više od milion ptica, pa čak i veći broj riba, beskičmenjaka i drugih životinja, rekli su u organizaciji "Oceans Asia". Dodaje se da ima negativan uticaj na ribarstvo i turizam, a globalnu ekonomiju košta oko 13 milijardi američkih dolara godišnje.

U izveštaju se predlaže korišćenje zaštitnih maski za višekratnu upotrebu i informisanje javnosti o pravilnom odlaganju otpada.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije