Okolina

Usred Sredozemnog mora pronađeno misteriozno zdanje staro 4.000 godina (VIDEO)

Usred Sredozemnog mora pronađeno misteriozno zdanje staro 4.000 godina (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Usred Sredozemnog mora pronađeno misteriozno zdanje staro 4000 godina (VIDEO)

​Na grčkom ostrvu Krit, na brdu Papoura, sjeverozapadno od grada Kasteli, arheolozi su otkrili impresivno kameno zdanje staro 4.000 godina. Ovaj prstenasti spomenik iz bronzanog perioda prostire se na 1.800 kvadratnih metara i otkriven je tokom iskopavanja za veliki projekat aerodroma.

Ovo značajno otkriće dodatno obogaćuje naše razumijevanje minojske kulture i njihovih rituala, istovremeno podsjećajući na potrebu očuvanja naše istorijske baštine za buduće generacije.

Arheolozi trenutno istražuju lokalitet za koji se vjeruje da je imao ritualističku ili religijsku svrhu. Struktura se sastoji od osam koncentričnih prstenova kamenja, debljine prosječno 1.4 metra, od kojih neki i dalje stoje do visine od 1.7 metara.

Arhitekti ove strukture pripadali su minojskoj kulturi Krita, koja je poznata po svojim svetištima - mjestima na brdima i planinama koja su se koristila za drevne rituale. Ova svetišta često sadrže izuzetne primjerke minojske umjetnosti, uključujući religijsku arhitekturu, terakotne figurice životinja i ljudi te, u nekim slučajevima, odvojene dijelove tijela koji su bili ponuđeni u molitvi ili kao zahvala za ozdravljenje.

Međutim, nije jasno može li se kružna struktura na brdu Papoura kvalifikovati kao površinsko svetište. Iako je smještena na vrhu brda, razlikuje se od drugih minojskih struktura koje su do sada pronađene. Prema saopštenju grčkog Ministarstva kulture, moguće je da je mjesto povremeno korišteno za ritualne ceremonije koje su uključivale konzumaciju hrane, vina i možda prinošenje žrtava, s obzirom na veliku količinu životinjskih kostiju pronađenih unutar strukture.

Glavni period korištenja strukture datira iz perioda od 2000. do 1700. godine prije Hrista, što odgovara srednjem minojskom periodu. Tokom tog vremena, stanovništvo na ostrvu značajno je poraslo, posebno u Knososu, Fajstu i Maliji. S ovim demografskim bumom započela je izgradnja ikoničnih minojskih palata kako bi se zadovoljile potrebe rastuće zajednice.

Palate su građene na mjestima koja su se hiljadama godina koristila za zajedničke ceremonije. Oko 1750-1700. prije Hrista, mnoge strukture su uništene, a vodeća teorija je da su razorni potresi bili uzrok. Nakon 1450. prije Hrista, otok su preuzeli Mikenci s grčkog kopna, a mnoga minojska površinska svetišta su pala u zaborav.

Planiranje građevinskih radova u Grčkoj često je otežano zbog otkrića još jednog drevnog istorijskog lokaliteta. Samo projekat aerodroma Kasteli već je rezultirao otkrićem najmanje 35 novih arheoloških nalazišta, prema grčkom Ministarstvu kulture.

Ministarstvo je istaklo da će struktura biti zaštićena od modernih građevinskih radova, barem za sada. "Ovo je jedinstveni pronalazak od velikog interesa. Postoje rješenja kako bi se arheološko istraživanje spomenika dovršilo i kako bi on bio potpuno zaštićen," izjavila je arheologinja Lina Mendoni, grčka ministarka kulture.

"Prioritet svih nas je zaštita spomenika. Svi razumijemo važnost i vrijednost kulturne baštine", navela je Mendonijeva, a prenosi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije