Okolina

Virusi otkriveni u tamnom ledu Grenlanda mogli bi spasiti čovječanstvo (VIDEO)

Virusi otkriveni u tamnom ledu Grenlanda mogli bi spasiti čovječanstvo (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Virusi otkriveni u tamnom ledu Grenlanda mogli bi spasiti čovječanstvo (VIDEO)

​Arktički istraživači otkrili su divovske viruse koji žive na grenlandskom ledenom pokrivaču, a ti bi virusi mogli igrati ključnu ulogu u smanjenju uticaja klimatskih promjena.

Ti divovski virusi, koji su mnogo veći od običnih virusa, potencijalno napadaju mikroskopske alge koje doprinose bržem topljenju leda na Grenlandu.

Nova studija, objavljena u časopisu "Microbiome", prvi je put identifikovala prisutnost ovih divovskih virusa na ledu i snijegu koji su obogaćeni obojenim algama. To sugeriše vezu između tih virusa i algi koje doprinose tamnijoj boji leda, što ubrzava proces topljenja. 

 

Naučnici se nadaju da će dalje istraživanje ovih virusa omogućiti razvoj strategija za prirodnu kontrolu rasta algi te tako smanjiti brzinu topljenja leda, prenosi "Live Science".

Alge na grenlandskom ledu cvjetaju u proljeće, stvarajući tamnije mrlje na inače bijeloj površini. Ova promjena boje smanjuje refleksiju sunčeve svjetlosti, što dovodi do bržeg otapanja leda. 

Analizirajući DNK uzoraka prikupljenih s različitih lokacija na Grenlandu, istraživači su identifikovali tragove divovskih virusa u područjima s visokom koncentracijom obojenih algi.

Ova studija predstavlja važan korak u razumijevanju kompleksnih ekosistema leda na Arktiku. Dalja istraživanja biće usmjerena na utvrđivanje specifičnih interakcija između divovskih virusa, algi i drugih organizama kako bi se bolje razumjelo njihovo djelovanje i uloga u ovom osjetljivom ekosistemu, prenosi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije