Banja Luka

NDP: Po deset konkretnih mjera u deset oblasti za razvoj Banjaluke

NDP: Po deset konkretnih mjera u deset oblasti za razvoj Banjaluke
Foto: N.N. | NDP: Po deset konkretnih mjera u deset oblasti za razvoj Banjaluke

BANJALUKA - Plan Narodnog demokratskog pokreta (NDP) za razvoj Banjaluke uključuje po 10 konkretnih mjera u 10 različitih oblasti, a naročito je posvećen osobama sa invaliditetom, penzionerima, demobilisanim borcima i svim drugim građanima koji spadaju u kategoriju ugroženih lica, a koji su bili direktno uključeni u izradu dokumenta.

Iz NDP-a je saopšteno da plan za razvoj "10 puta 10" pod nazivom "Banjaluka - grad svih njenih građana" podrazumijeva mjeru izgradnje spomenika borcima i žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata u užem centru grada za koji rješenje treba da bude izabrano na međunarodnom konkursu.

Iz ove političke partije navode da je jedna od mjera i mapiranje i prilagođavanje svih lokacija u kojima još postoje arhitektonske barijere za osobe sa invaliditetom (trotoari, zgrade bez liftova, uski prolazi i slično).

Ovim planom je planirano subvencionisanje dijela troškova za različite komunalne usluge, sportsko-rekreativne i sadržaje u oblasti kulture za ugrožene kategorije.

Predviđeno je oslobađanje od plaćanja naknada i taksa osoba sa invaliditetom na lokalnom nivou i uvođenje kurirske uslugu za ovjeru dokumenata na kućnom pragu, kao i besplatan godišnji sistematski pregled u Domu zdravlja za penzionere i osobe sa invaliditetom.

Iz NDP-a ističu i potrebu uvođenja posebnog servisa za starije i osobe sa invaliditetom /dostava životnih namirnica, recepata, lijekova/, kao i potpuno oslobađanje penzionera sa minimalnom penzijom od plaćanja gradskog prevoza.

Među 10 konkretnih mjera plana NDP-a za razvoj Banjaluke su i povećavanje broja parking mjesta za osobe sa invaliditetom uz pooštravanje kažnjavanja vozača koji parkiraju na označena mjesta, kao i izgradnja gerontološkog centra u kojem bi besplatno stanovala starija socijalno ugrožena lica bez primanja i pomoći porodice.

U ovom planu je i mjera uvođenja posebne karticu za ugrožene kategorije sa kojom bi ostvarili popuste na kupovinu proizvoda i usluga uključenih u program popusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije