Banja Luka

Plan da Banjaluka bude grad preduzetništva i razvijene privrede

Plan da Banjaluka bude grad preduzetništva i razvijene privrede
Foto: Ilustracija | Plan da Banjaluka bude grad preduzetništva i razvijene privrede

BANJALUKA - Plan Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ za razvoj Banjaluke nazvan "10 puta 10", koji uključuje po 10 konkretnih mjera u 10 različitih kategorija, posvećen je razvoju Banjaluke kao grada preduzetništva i razvijene privrede, saopšteno je iz NDP-a.

Prioritetna progamska aktivnost ovog plana usmjerena je na razvoj privrede i preduzetništva, a podrazumijeva da se nastavi sa širenjem i formiranjem novih poslovnih zona otvaranjem prve slobodne ekonomske zone na području grada, da se ubrza izgradnja i razvoj tehnološkog parka koji će povezati privredu, naučne institute i fakultete, kao i da se obezbijede subvencije za samozapošljavanje i pokretanje prvog biznisa.

Iz NDP-a navode da mjere podrazumijevaju i da se uradi i sprovede program razvoja socijalnog preduzetništva, te sistemsku podršku razvoju kreativnih industrija.

"Neophodno je aktivirati sve prazne poslovne prostore u gradskom vlasništvu kroz program razvoja socijalnog preduzetništva i kreativnih industrija, sistemski podržati oživljavanje starih zanata i izradu autentičnih gradskih suvenira, te stimulisati razvoj ženskog preduzetništva kako bi se žene ekonomski i socijalno osnažile i dovele u ravnopravan položaj", navode u NDP-u.

Plan NDP-a podrazumijeva i da se osiguraju nezaposlenima iz grupe 40 plus dokvalifikacije i prekvalifikacije kroz projekat osposobljavanja za deficitarna zanimanja, poput CNC operatera i 2D/3D modelara.

U ovoj stranci naglašavaju da je važno i rasteretiti privredne aktivnosti u periodu nakon pandemije virusa korona na način da se nastavi praksa subvencionisanja komunalnih naknada, naročito onim poslovnim subjektima koji su bili izrazito pogođeni uticajem pandemije.

NDP će na predstojećim lokalnim izborima nastupiti sa sloganom "Dosta je priče, idemo raditi". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije