Banja Luka

Istraživanje za potrebe Demosa: Radojičić pobjeđuje u Banjaluci

Istraživanje za potrebe Demosa: Radojičić pobjeđuje u Banjaluci
Foto: N.N. | Prema istraživanjima Demos-a Radojičić pobeđuje u Banjaluci

BANJALUKA - Prema istraživanju koje je rađeno za potrebe Demosa, u okviru kojeg je telefonski anketirano 800 punoljetnih Banjalučana, Igor Radojičić, kandidat SNSD-a za gradonačelnika, će pobijediti na lokalnim izborima 15. novembra u Banjaluci, rekao je danas Boran Bosančić, generalni sekretar Demosa.

Prema njegovim riječima, ovu telefonsku anketu sprovela je novosadska agencija "Ninamedija", od 9. do 16. oktobra, a prema njoj Demos stoji veoma dobro.

"Na predstojećim lokalnim izborima u Banjaluci najviše glasova anketiranih, i to 36,2 odsto dobio bi SNSD, 19,6 PDP, 6,5 odsto SDS i 6,3 odsto Demos, dok su ostale stranke i koalicije dobile ispod četiri odsto glasova", naveo je Bosančić na konferenciji za novinare.

Dodao je da bi, prema ovoj telefonskoj anketi, DNS dobio povjerenje 2,6 odsto birača, SPS "Budućnost Srpske" 2,5 odsto, a Ujedinjena Srpska 1,3 odsto.

"NDP bi imao 0,7 odsto, po 0,5 odsto Prva SDS i Pokret pravde, Slobodna stranka Srpske 0,4 odsto, po 0,3 odsto HDZ BiH i Socijalistička partija, te po 0,1 odsto SDP, SDA-SBB lista za Banjaluku i Narodni pokret 'Banjaluka zove'", naglasio je Bosančić.

Dodao je da je 7,2 odsto ispitanika bilo neodlučno, 6,4% je navelo da neće odabrati nijednu opciju, šest odsto je odbilo da se izjasni, a 2,3% neće izaći na glasanje.

"Nakon isključenja neodlučnih, neglasača, onih koji su odbili da se izjasne o pitanju političke opredijeljenosti i naveli da neće podržati nijednu opciju te preraspodjele podataka na 100 odsto, SNSD je dobio povjerenje 46,4 odsto ispitanika, PDP 25,1, SDS 8,4 odsto i Demos osam odsto, dok podrška ostalima političkim partijama ne prelazi četiri odsto", kazao je Bosančić.

Istakao je da kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić ima podršku 54 odsto svojih sugrađana, dok bi kandidata PDP-a Draška Stanivukovića odabrala trećina ispitanika.

"Ostali ispitanici su neopredijeljeni, odbijaju da odgovore, neće izaći na izbore i ne bi odabrali nijednu opciju. Nakon isključenja neodlučnih, neglasača, onih koji odbijaju da odgovore i koji ne bi glasali ni za jednog kandidata za gradonačelnika Banjaluke, te preraspodjele podataka na 100 odsto podrške kandidatima, Radojičića bi izabralo 62 odsto ispitanika, a Stanivukovića njih 38 odsto", zaključio je Bosančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije