BiH

Ambasada Njemačke: Sloboda izražavanja i medija su osnov na EU putu

Ambasada Njemačke: Sloboda izražavanja i medija su osnov na EU putu
Foto: Pexels/Ilustracija | Ambasada Njemačke: Sloboda izražavanja i medija su osnov na EU putu

SARAJEVO – Sloboda izražavanja i medija su osnovne vrijednosti na koje se obavezala BiH, kao pristupni kandidat u Evropsku uniju, a u cilju zaštite temeljnih prava neophodno je nezavisno, funkcionalno i pouzdano pravosuđe, a što trenutno nije ispunjeno dosljedno.

Ovo se, između ostalog, navodi u saopštenju ambasade Njemačke u BiH, koja se oglasila povodom Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske, koji inkriminišu uvredu i klevetu.

"Savezna Republika Njemačka s velikom zabrinutošću posmatra napade na slobodu izražavanja i slobodu medija u Republici Srpskoj. Kao pristupni kandidat u Evropsku uniju, BiH, a time i Republika Srpska se obavezala na evropske vrijednosti i zakone. To uključuje slobodu izražavanja i medija. Njemačka zahtijeva jasno opredjeljenje svih nivoa vlasti i organa Bosne i Hercegovine za te vrijednosti i zakone, čije poštivanje predstavlja osnovni uslov za pristupanje EU", naglašavaju iz ambasade Njemačke.

Podsjećaju da je u Saveznoj Republici Njemačkoj sloboda izražavanja zaštićena članom 5. Temeljnog  zakona (Ustava).

"Prepreke za ograničavanje slobode izražavanja su s pravom izuzetno velike. Njemački sudovi s dobrim razlogom naglašavaju uvijek iznova da se posebno politički čelnici moraju nositi i sa žestokom kritikom", zaključuju iz ambasade Njemačke u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije