BiH

Četiri stranke potpisale sporazum o formiranju vlasti, koalicija sa SDA ne dolazi u obzir

Četiri stranke potpisale sporazum o formiranju vlasti, koalicija sa SDA ne dolazi u obzir
Foto: Dnevni avaz | Četiri stranke potpisale sporazum o formiranju vlasti, koalicija sa SDA ne dolazi u obzir

SARAJEVO - Lideri četiri stranke PDA, A-sda, Naroda i pravde te Nezavisnog bloka potpisali su danas u Zenici sporazum o zajedničkom nastupu i razgovorima o formiranju vlasti na svim nivoima u BiH.

Kako Klix.ba saznaje, u narednom periodu zvanični tekst sporazuma trebaju potpisati sve navedene stranke u svojim centralama.

Plan ASDA, NiP-a, NB-a i PDA je da pokušaju u dogovoru s potencijalnim partnerom formirati vlast u kantonima gdje to bude moguće, odnosno gdje ove stranke budu zastupljene u dovoljnom broju u kantonalnim skupštinama.

Takođe, spomenute stranke će zajedno nastupiti i u pregovorima za formiranje vlasti na nivou FBiH, ali i države, kada je riječ o strankama koje budu imale poslanike.

Na nivou FBiH projekcije su da će ASDA, NiP, NB i PDA imati 13 zastupničkih mjesta, a kao potencijalni partner u pregovorima se spominje SDP. Ono što je zajedničko ovim strankama je opredijeljenost da ne pregovaraju sa SDA o vlasti.

Kantoni gdje bi ove stranke sa SDP-om potencijalno mogle formirati vlast su Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski te Unsko-sanski kanton.

Podsjetimo, najviše glasova pojedinačno na svim nivoima osvojila je SDA, koja će tražiti vertikalno uspostavljanje vlasti, odnosno nakon Predsjedništva BiH, formiranje državne vlasti, zatim entitetske pa kantonalnih.

Ključni faktor u pregovorima na državnom i federalnom nivou će biti HDZ.

(klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije