BiH

Borelj i Varhelji: Pozdravljamo uredno održavanje izbora u Mostaru

Borelj i Varhelji: Pozdravljamo uredno održavanje izbora u Mostaru
Foto: Anadolija | Delegacija EU u BiH: Pozdravljamo uredno održavanje izbora u Mostaru

SARAJEVO - Potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj i komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji su u zajedničkoj izjavi saopštili da je juče bio vrlo važan dan za građane Mostara jer im je nakon 12 godina vraćeno pravo glasa i mogućnost da biraju svoje predstavnike na lokalnom nivou.

"Evropska unija pozdravlja uredno održavanje izbora u ovom gradu, što su potvrdili izborni organi i lokalni posmatrači. Novo Gradsko vijeće sada treba usvojiti revidirani Statut grada i izabrati novog gradonačelnika koji će raditi na pitanjima upravljanja, a koja utiču na svakodnevnicu svih građana Mostara", navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Podsjetili su da je održavanje lokalnih izbora u Mostaru jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i predstavlja važan korak naprijed za zemlju na putu evropskih integracija.

Evropska unija podsjeća na potrebu da se u potpunosti adresiraju svi ključni prioriteti iz Mišljenja, kako bi Bosna i Hercegovina dobila preporuku za otvaranje pristupnih pregovora.

"Uzimajući u obzir kontekst specifičan za zemlju, izborna pitanja treba rješavati u skladu s evropskim standardima. Bosna i Hercegovina treba primijeniti preporuke OSCE/ODIHR-a i relevantne preporuke Venecijanske komisije, osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka te započeti sa radom na provedbi sudske prakse povezane sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci", smatraju predstavnici EU.

Dodaju da je Evropska unija  spremna pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju ovih važnih pitanja i svih ključnih reformi koje će zemlji omogućiti da napreduje ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije