BiH

Dnevnik: Izetbegović bi da Hrvatima u BiH uzme i što im pripada

Dnevnik: Izetbegović bi da Hrvatima u BiH uzme i što im pripada
Foto: N.N. | Dnevnik: Izetbegović bi da Hrvatima u BiH uzme i što im pripada

SARAJEVO - Nakon što je aktuelni predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH, Dragan Čović, izgubio izbore od predsjednika Demokratske fronte, Željka Komšića, šef najuticajnije bošnjačke SDA, Bakir Izetbegović, pozvao je šefa HDZ BiH da njihovi predstavnici budu dio Savjeta ministara i Vlade FBiH.

Taj Izetbegovićev poziv Čoviću, dio prohrvatskih medija tumači željom lidera Bošnjaka da Hrvatima u BiH otme i pozicije koje im po Ustavu i zakonu pripadaju u Savjetu ministara BiH i vladi FBiH.

Da bošnjačka elita neće stati s pretvaranjem FBiH u unitarni entitet s bošnjačkom većinom kao ni s pokušajima totalnog izbacivanja Hrvata iz političkog života u BiH, pokazao je Izetbegović svojom izjavom o tome kako poziva HDZ BiH da uđe u vlast, piše portal Dnevnik.ba.

U stilu bega koji “vedri i oblači“, Izetbegović je, navodi portal, izjavio da je on taj koji određuje i naređuje kad i kako će se formirati vlast u Federaciji. Pri tom, navodi se, bez srama određuje i ko će i kako obavljati vlast u ime Hrvata, navodi ovaj medij.

“Ima da se formira vlast, i ja bih preporučio gospodinu Čoviću da uđe u tu vlast, da predstavlja hrvatski narod, onoliko koliko je uzeo, koliko je osvojio, ostalo će da predstavljaju druge stranke. Dobiće proporcionalno onoliko koliko je dobio u parlamentu. Ništa više od toga", rekao je Izetbegović.

Nakon ovakve izjave, tumači Dnevnik, postaje puno jasnije i čiji je projekat Željko Komšić, koji je izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u još jednom, trećem mandatu, zahvaljujući ponovo bošnjačkim glasovima.

Dnevnik piše da Izetbegović zapravo cilja na to da legitimno izabranim političkim predstavnicima Hrvata “otkine“ dio pozicija u izvršnoj vlasti, a slijedom toga i u institucijama, agencijama, javnim preduzećima.

To, ukazuje se, nije nikakva nova tendencija, nego nešto što se ponavlja iz izbornog ciklusa u izborni ciklus i dio je strategije pretvaranja Hrvata u nacionalnu manjinu. Kad god, iz ovog ili onog razloga, Hrvati pristanu na kompromis i prepuste neku poziciju Bošnjacima, ta se pozicija više nikad ne vrati Hrvatima. I potom bošnjačka politika samo nastavlja s novim zahtjevima i novim pritiscima, ističe se.

Tako, kažu, Izetbegović “preporučuje“ Čoviću da uđe u vlast, sugeriršući time da “ako neće HDZ BiH, onda ima ko hoće“. Takođe, dodaje Dnevnik, kad kaže da će “dobiti onoliko koliko je dobio u parlamentu“, šef SDA poručuje da HDZ BiH i HNS BiH ni u kom slučaju neće dobiti sve pozicije rezervisane za hrvatske političke predstavnike.

To je, ukazuju, takođe već viđena bošnjačka taktika relativizovanja hrvatskog izbornog legitimiteta kojoj je cilj opet isti: dekonstituisati Hrvate.

Ističe se da je Izetbegović već uspio izborom Željka Komšića za drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH političke predstavnike Hrvata izbaciti iz institucije kolektivnog šefa države.

"Sada želi oslabiti hrvatski politički faktor na nivou Savjeta ministara BiH i Vlade FBIH. To planira da opravda tako što će kao relevantan uzeti odnos snaga u zastupničkim domovima parlamenata BiH i FBiH koji su građanski domovi, i u kojima bošnjačke stranke imaju dominaciju u skladu demografske nadmoći", navodi ovaj portal.

Ali, pritom, Izetbegović ne spominje domove naroda, za koje se, istina, još ne znaju ni pravila po kojima će se popunjavati, ali u kojima će legitimno izabrani politički predstavnici nesumnjivo imati većinu.

A bez federalnog Doma naroda nema Vlade FBiH. Koliko vlasti u Savjetu ministara BiH i Vladi Federacije BiH pripada legitimnim političkim predstavnicima Hrvata odredili su Ustav BiH i Ustav FBiH i zakoni ove države. Nakon što je Hrvatima preko "Sejde", kako ovaj portal naziva Željka Komšića oteo mjesto u Predsjedništvu BiH, Izetbegović sada najavljuje da mu je želja da im otme i pozicije koje im po Ustavu i zakonu pripadaju u Savjetu ministara BiH i Vladi FBiH.

"Begovski, nema šta", navodi portal i dodaje da hrvatska politika u ovim stvarima ne smije da popusti niti da pristaje na bilo kakve ustupke Izetbegoviću. Naprotiv, kažu, sada je vrijeme da se stvari konačno postave na zdrave političke temelje - ili pošteno i u skladu s Ustavom BiH ili nikako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije